Johann Wilhelm Baur

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Johann Wilhelm Baur
barok
Johann Wilhelm Baur
Rođenje 31. svibnja 1607.
Strasbourg
Smrt siječanj 1640.
Beč
Vrsta umjetnosti slikarstvo
Portal o životopisima

Johann Wilhelm Baur, Joan Guiliam Bouwer ili Bauer (Strasbourg, 31. svibnja 1607.Beč, siječanj 1640.), bio je njemački graver, bakropisac i minijaturist. Poznat je po nizu ilustracija koje je napravio za Ovidijeve "Metamorfoze".

Životopis[uredi VE | uredi]

Prema Houbrakenu, Baur je crtanje i slikanje naučio od Friedricha Brentela, [1] u Strasbourgu, prije odlaska u Rim, gdje je slikao za Brassiano,[2] poznatog pokrovitelja umjetnosti. Specijalizirao se za akvarele ukrasnih arhitektonskih struktura u perspektivi, pa je stoga često bio angažiran za crtanje vrtova. Imao je običaj pričati za vrijeme duboke koncentracije na posao, pa je znao razgovarati i sa stvarima.

Godine 1643. prekinuo je put u Napulj da bi se vratio jednoj ženi u Rimu.[3] Prema Cornelisu de Bieu, Baur je u Rimu živeo s Karelom Škrétom (Carolus Creten). Škréta je bio član umjetničke družbe Perjane ptice (niz. Bentvueghels) i imao je nadimak Slach-sweerd.[4]

Mnoge od njegovih ilustracija za Ovidijeva djela, za Isusov križni put (na 24 pločice) i za predstave svakodnevnog života u Rimu (s odjećom iz raznih naroda i zemalja) na gravurama je izradio Melchior Küsel iz Augsburga.[3]

Umro je u Beču od iznenadne bolesti dok je radio po nalogu Ferdinanda III., cara Svetog Rimskog Carstva.[5]

Izvori[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Johann Wilhelm Bauer
  1. Houbraken spominje Frederika Brentela i Jakoba van der Heydena kao ugledne strazburške umjetnike.
  2. Houbraken je moguće mislio na vojvodu od Bracciana.
  3. 3,0 3,1 Životopis Joana Guiliama Bouwera De groote schouburgh der Nederlantsche konstschilders en schilderessen, Arnold Houbraken, 1718.
  4. "Het Gulden Cabinet", str. 251
  5. Houbrakenov citat od Rogera de Plesa.