John Cazale

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
John Cazale
Rodno ime John Holland Cazale
Rođenje 12. kolovoza 1935. (Flag of the United States.svg Boston, Massachusetts)
Smrt 12. ožujka 1978. (Flag of the United States.svg New York City, New York)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

John Cazale (Boston, 12. kolovoza 1935.New York, 12. ožujka 1978.), američki filmski i kazališni glumac čija se kratka karijera rastegla kroz nekoliko visoko cijenjenih filmova iz sedamdesetih.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Amerikanac talijanskih korijena, Cazale je rođen u Bostonu, Massachusetts. Studirao je dramu na koledžu Oberlin i sveučilištu u Bostonu, a kao tinejdžer se družio s Alom Pacinom. Preselio se u New York i radio kao dostavljač za naftnu kompaniju, a isto vrijeme glumio na Broadwayu i prijavljivao se za filmske i televizijske projekte. Nije zapamćen samo po svojim ulogama, nego i po otkrivanju svog prijatelja iz djetinjstva, Pacina, kazališnog kolege Roberta De Nira i svoje zaručnice u vrijeme kad je umro, Meryl Streep.

Na filmu je debitirao s prijateljem Alom Pacinom, kao Fredo Corleone u Kumu Francisa Forda Coppole. Film je srušio sve rekorde na box-officeu i stvorio od Pacina, Cazalea i još nekih anonimnih glumaca zvijezde. Cazale je nakon toga ponovno nastupio s Pacinom u filmu Sidneyja Lumeta, Pasje poslijepodne (za tu ulogu je nominiran za Zlatni globus) i reprizirao svoju ulogu Freda u Kumu II. Tijekom ovog vremena, nastupio je i s Geneom Hackmanom u Coppolinom filmu Prisluškivanje.

Smrt[uredi | uredi kôd]

Iako mu je dijagnosticiran rak kostiju, Cazale je nastavio raditi, a zadnji nastup bio je sa zaručnicom Meryl Streep u filmu Lovac na jelene. Kad je distributer, studio Universal, saznao za Cazaleovu bolest, nisu ga bili spremni angažirati, ali su se Streep i redatelj Michael Cimino zauzeli za njega. Cazale nije doživio da vidi film, pa tako nikad nije saznao da je svaki film u kojem je nastupio bio nominiran za Oscara za najbolji film. Nijedan drugi glumac koji je snimio više filmova nije to uspio postići.

Ostavština[uredi | uredi kôd]

Cazale je poseban u smislu da je svaki njegov film bio nominiran za Oscara. Svi njegovi filmovi nalaze se na IMDb-ovom popisu 250 najboljih filmova svih vremena. Unatoč ulogama očajnih, nasilnih likova, bio je draga i pristojna osoba u stvarnom životu - mnogi koji su ga bolje poznavali govorili su da je bio "stidljiv" i "vrlo osjetljiv" te da je bio dobar prijatelj s mnogim glumcima s kojima je radio. Dobar prijatelj i česti suradnik Pacino nastupio je s njim u tri filma i nekoliko kazališnih produkcija, a nazivao ga je "svojim glumačkim partnerom".

Godinama nakon njegove smrti, pojavio se i u svojem šestom filmu, Kumu III (1990.), ali u arhivskim materijalima. Kum III također je bio nominiran za najbolji film. Nedavno je Cazaleov lik, Fredo, upotrijebljen za video-igru Kum. Po njemu je nazvano i kazalište, McGinn/Cazale Theatre, smješteno na 2162 Broadway u 76. ulici.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]