John Kasich

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
John Kasich

John Kasich (13. svibnja 1952.)[1] je američki političar i guverner Ohia od 2011. do 2019. Član je Republikanske stranke.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u radničkoj obitelji u McKees Rocks, Pennsylvania, industrijskom gradu u blizini Pittsburgha. Sin je druge generacije imigranata; otac mu je češkog, a majka hrvatskog podrijetla.

Bio je član Zastupničkog doma SAD-a, gdje je predstavljao 12. ohioski kongresni okrug od 1993. do 2001. godine.[2] Vodio je emisiju Heartland with John Kasich‎ koja se je prikazivala na američkoj televizijskoj postaji Fox News od 2001. do 2007. godine. Radio je kao investicijski bankar u svojstvu direktora u uredu Lehman Brothersa u Columbusu sve do bankrota te tvrtke 2008. godine.[3][4]

Iz radničke je obitelji, što je poslije često isticao u izbornim kampanjama. Roditelji su mu poginuli u prometnoj nesreći, a ta je tragedija snažno utjecala na njega. Do 1987. godine bio je "folklornim katolikom", a u praksi se smatrao ateistom. Poslije tog napustio je katoličanstvo i prešao na anglikanstvo gdje je znatno življe iskazivao vjeru. Potom je otišao živjeti u Ohio, gdje je studirao političke znanosti. Poslije je u Ohio napravio političku karijeru. Napisao je nekoliko knjiga.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • John Kasich: Courage Is Contagious: Ordinary People Doing Extraordinary Things to Change the Face of America (na engleskom). New York: Random House, 1999. ISBN 9780385491488

Flag of USA.svg Society.png Nedovršeni članak John Kasich koji govori o američkom političaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.