John Major

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
John Major
John Major
Premijer Ujedinjenog Kraljevstva
trajanje službe
28. studenog, 1990. – 2. svibnja, 1997.
Zamjenik Michael Heseltine
Prethodnik Margaret Thatcher
Nasljednik Tony Blair
Predsjednik Konzervativne stranke
trajanje službe
28. studenog, 1990. – 19. lipnja, 1997.
Prethodnik  Margaret Thatcher
Nasljednik William Hague
Rođenje 29. ožujka 1943.
Politička stranka Konzervativna
Zanimanje bankar

John Major(29. ožujka 1943., Carshalton,Ujedinjeno Kraljevstvo) je britanski konzervativni političar,bivši predsjednik vlade Ujedinjenog Kraljevstva i čelnik Konzervativne stranke.Bio je ministar vanjskih poslova i ministar financija u vladi Margaret Thatcher,a bo je i saborski zastupnik od 1979. do 2001.

Rani život[uredi VE | uredi]

Major je rođen u bolnici St. Helier u Suttonu kao dijete Gwen Major i Toma Major-Balla,bivšeg izvođača i cikusanta.Kršten je pod imenom John Roy Major.Svoje srednje ime koristio je do ranih 1980-ih.Od 1954. pohađao je gimnaziju Rutlish Grammar School u Mertonu.1955. obitelj se zbog očeva posla uređivanjem vrtova seli u Brixton.Sljedeće godine Major se slučajno susreo s bivšim premijerom Clementom Attleejem.1962. umro mu je otac,a osam godina poslije i majka.

Rana politička karijera[uredi VE | uredi]

Major je bio zainteresiran za politiku od rane dobi.Politički utjecaj na njega ostavila je Jean Kierans,razvedena i 13 godina starija od njega,koja je bila njegov politički mentor i ljubavnica.Na parlamentarnim izborima 1979. u izbornoj jedinici Huntingdonshire osvojio je mjesto u britanskom parlamentu.Bio je državni tajnik za socijalnu sigurnost 1985.,a godinu dana kasnije postao je ministar u istom odjelu.1987. postaje glavni tajnik riznice,a 24. srpnja 1989. ministrom vanjskih poslova.Nakon ostavke Nigela Lawsona u listopadu 1989. postaje ministrom financija.

Predsjednik vlade[uredi VE | uredi]

Britanski premijer John Major i predsjednik SAD-a George H.W. Bush

Za vrijeme dok je Major bio premijer,britansko gospodarstvo izišlo je iz recesije,kamatne stope pale su od 14% do 6%,nezaposlenost je pala na 1,6 milijuna.Bio je premijer tijekom prvog Zaljevskog rata i igrao je ključnu ulogu u uvjeravanje Georgea H.W. Busha za potporu.Tijekom rata Major i njegova vlada preživjeli su pokušaj ubojstva IRA-e.15. prosinca 1993. izdana je Downign Street deklaracija gdje Major i Albert Reynolds,irski premijer,obzanjuju prekid vatre.Vladina politika o ratu u Bosni je bila ta da UN mora uvesti embargo na uvoz oružja zemljama u regiji i spriječiti zračne napade na bosanske Srbe.Ovo pravilo kritizirali su Margaret Thatcher i drugi koji su vidjeli bosanske muslimane kao glavne žrtve srpske agresije.Na izborima 1. svibnja 1997. laburisti Tonyja Blaira osvojili su 418 mjesta,a konzervativci 165.Idući dan Major podnosi ostavku kraljici.