John Major

Izvor: Wikipedija
John Major
John Major

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva
trajanje službe
28. studenog 1990. – 2. svibnja 1997.
Zamjenik Michael Heseltine
Prethodnik Margaret Thatcher
Nasljednik Tony Blair
Predsjednik Konzervativne stranke
trajanje službe
28. studenog 1990. – 19. lipnja 1997.
Prethodnik  Margaret Thatcher
Nasljednik William Hague
Rođenje 29. ožujka 1943.
Politička stranka Konzervativna
Zanimanje bankar

John Major (Carshalton, 29. ožujka 1943.) britanski je konzervativni političar, bivši predsjednik vlade Ujedinjenog Kraljevstva i čelnik Konzervativne stranke. Bio je ministar vanjskih poslova i ministar financija u vladi Margaret Thatcher, a bio je i saborski zastupnik od 1979. do 2001. godine

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rani život[uredi | uredi kôd]

John Major je rođen 29. ožujka 1943. godine u bolnici St. Helier u Suttonu kao dijete Gwen Major i Toma Major-Balla, bivšeg izvođača i cikusanta. Kršten je pod imenom John Roy Major. Svoje srednje ime koristio je do ranih 1980-ih godina. Od 1954. godine pohađao je gimnaziju Rutlish Grammar School u Mertonu. Godine 1955. obitelj se zbog očeva posla uređivanjem vrtova seli u Brixton. Sljedeće godine Major se slučajno susreo s bivšim premijerom Clementom Attleejem. Godine 1962. umro mu je otac, a osam godina poslije i majka.

Rana politička karijera[uredi | uredi kôd]

Major je bio zainteresiran za politiku od rane dobi. Politički utjecaj na njega ostavila je Jean Kierans, razvedena i 13 godina starija od njega, koja je bila njegov politički mentor i ljubavnica. Na parlamentarnim izborima 1979. godine u izbornoj jedinici Huntingdonshire osvojio je mjesto u britanskom parlamentu. Bio je državni tajnik za socijalnu sigurnost 1985. godine, a godinu dana kasnije postao je ministar u istom odjelu. Godine 1987. postaje glavni tajnik riznice, a 24. srpnja 1989. godine ministrom vanjskih poslova. Nakon ostavke Nigela Lawsona u listopadu 1989. godine postaje ministrom financija.

Predsjednik vlade[uredi | uredi kôd]

Britanski premijer John Major i predsjednik SAD-a George H.W. Bush

Za vrijeme dok je Major bio premijer, britansko gospodarstvo izišlo je iz recesije, kamatne stope pale su od 14% do 6%, nezaposlenost je pala na 1,6 milijuna. Bio je premijer tijekom prvog Zaljevskog rata i igrao je ključnu ulogu u uvjeravanje Georgea H.W. Busha za potporu. Tijekom rata Major i njegova vlada preživjeli su pokušaj ubojstva IRA-e. Dana 15. prosinca 1993. godine izdana je Downing Street deklaracija gdje Major i Albert Reynolds, irski premijer, obzanjuju prekid vatre. Vladina politika o ratu u Bosni je bila ta da UN mora uvesti embargo na uvoz oružja zemljama u regiji i spriječiti zračne napade na bosanske Srbe. Ovo pravilo kritizirali su Margaret Thatcher i drugi koji su vidjeli bosanske muslimane kao glavne žrtve srpske agresije. Na izborima 1. svibnja 1997. godine laburisti Tonyja Blaira osvojili su 418 mjesta, a konzervativci 165. Idući dan Major podnosi ostavku kraljici.

Kasniji život[uredi | uredi kôd]

Na izborima 2001. godine se nije natjecao za parlament, te je tako i formalno završila njegova politička karijera.

Privatni život[uredi | uredi kôd]

Major se 1970. godine vjenčao za učiteljicu Normu Major s kojom ima sina Jamesa i kćer Elizabeth. Major je trenutno najstariji živući britanski premijer.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi John Major