Zaljevski rat

Izvor: Wikipedija
Zaljevski rat

SAD-evi mlažnjaci bombarderi i borbeni zrakoplovi, Britansko pješaštvo, AC-130 bombarder toplinska kamera, "autocesta smrti" i tenk i vojnici SAD-a.
Vrijeme 2. kolovoza 1990. - 28. veljače 1991.
Lokacija Irak

Kuvajt
Saudijska Arabija
Perzijski zaljev

Ishod Pobjeda koalicije predvođene SAD-om
Casus belli Iračka okupacija Kuvajta
Sukobljeni
SAD

Koalicija UN-a:

Irak
Vođe
SAD George H. W. Bush Irak Saddam Hussein
Vojne snage
* SAD oko 700.000 vojnika
  • Koalicija UN-a 257.000 vojnika
Irak 650.000 vojnika

Zaljevski rat je naziv za oružani sukob koji se odigrao početkom 1991. godine između Iraka i međunarodne koalicije na čelu sa SAD-om, a kojemu je povod bila iračka invazija i zaposjedanje Kuvajta u kolovozu 1990. godine.

Nakon neuspjelih pokušaja da se iračko povlačenje iz Kuvajta ishodi diplomatskim putem i sankcijama, SAD i njegovi saveznici su 17. siječnja započeli dotada nezapamćeno zračno bombardiranje vojnih i civilnih ciljeva u Iraku i okupiranom Kuvajtu. 24. veljače je iz Saudijske Arabije pokrenuta i kopnena ofenziva koja je za četiri dana izbacila iračku vojsku iz Kuvajta, pod savezničku kontrolu stavila veliki dio iračkog teritorija i prisilila Iračane na prihvaćanje savezničkih uvjeta primirja.

U samom Iraku je nakon toga izbila pobuna protiv režima Sadama Huseina koja je vrlo brzo i brutalno ugušena. Jedino su Kurdi na sjeveru uspjeli očuvati de facto neovisnost stvaranjem tzv. sigurnosne zone pod američkim pokroviteljstvom.

Rat je predstavljao veliku američku pobjedu, kojom je, po prvi put nakon vijetnamskog rata, spektakularno demonstrirana moć jedine preostale svjetske supersile. Korištenjem moderne tehnologije i zrakoplovstva protiv koje iračka vojska nije imala odgovora, stvorena je percepcija da će u svim budućim sukobima Amerikanci uništavati neprijatelje kirurškim, ali razornim udarima, dok sami neće imati značajnijih gubitaka.

Zaljevski se rat ponekad naziva Prvim zaljevskim ratom, kako bi se razlikovao od američke invazije na Irak 2003. godine koju neki nazivaju Drugim zaljevskim ratom. Prije se naziv Zaljevski rat koristio za Iračko-iranski rat.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Zaljevski rat