John Maynard Keynes

Izvor: Wikipedija
John Maynard Keynes

John Maynard Keynes (poznat i kao Baron Keynes od Tiltona) (5. lipnja 1883.21. travnja 1946.) je engleski ekonomist poznat kao tvorac makroekonomije te idejama koje su bitno utjecale na politiku mnogih vlada u XX. stoljeću. Keynes je bio zagovornik državne intervencije u privredu s ciljem sprečavanja negativnih efekata recesije i depresije. Prva praktična primjena tih ideja bio je New Deal u SAD pod administracijom Franklina Delana Roosevelta.

Za razliku ostalih ekonomista njegova vremena, Keynes je veliku depresiju gledao kao paradoks i kao izazov koji se kosio s osnovnim načelima koje su tadašnji ekonomisti shvaćali kao zdravo za gotovo. Keyness ne samo da je objasnio što se u tadašnjoj ekonomiji događalo nego je i ponudio put za izlaz tj. kako izbjeći sadašnju depresiju i kako ju izbjeći za buduća vremena.

John Maynard Keyness je također prvi uveo pojam autonomno trošenje.

U svom djelu Kraj laissez-fairea napisao je da nije točno da pojedincima pripada "prirodan sloboda" dana od Boga u privrednim djelatnostima. Htio je ukazati na to da svijet nije uređen tako da pojedinačni i društveni interes uvijek budu u skladu te da nije točno da je interes spoznat jer je često slučaj da su pojedinci koji teže ciljevima nedovoljno obaviješteni ili su preslabi da bi ih ostvarili.

Na temu Keynesovog rada doktorirala je poznata hrvatska političarka i premijerka Savka Dabčević-Kučar.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikicitata
Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: John Maynard Keynes


Science-symbol-2.svgP vip.svg Nedovršeni članak John Maynard Keynes koji govori o znanstveniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.