Joomla!

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Joomla! je CMS sustav za upravljanje web sadržajem otvorenog koda ("open source") koji služi objavljivanju sadržaja na World Wide Webu i intranetu. Pisan je u PHPu a za spremanje podataka koristi bazu podataka MySQL. Joomla dolazi s opcijama za upravljanje tekstom i slikama, prikaz sadržaja u RSSu, PDFu i verziji za printanje, raznim modulima kao što su "posljednje novosti" i "popularni sadržaji", upravljanje banerima i anketama, tražilicom i kontakt formom. Osim navedenih opcija dostupne su tisuće specijaliziranih dodataka koji mogu Joomla! site pretvoriti npr. web dućan, multimedijalnu galeriju ili on-line zajednicu. Još jedna odlika ovog sustava je i podrška za strane jezike pa je tako moguće preuzeti hrvatski jezični paket koji će je u potpunosti prevesti na hrvatski jezik. Joomla! je izdana pod GNU GPL v2 licencom (1).


Povijest[uredi VE | uredi]

Joomla! je nastala 17. kolovoza 2005. kao fork sustava Mambo od strane razvojnog tima Joomla!. U to vrijeme Mambo je bio pod zaštitom tvrtke Miro International Pty Ltd koji su osnovali neprofitnu organizaciju koja je imala cilj financirati projekt Mambo i pravno ga štiti. Razvojni tim Joomle tvrdi da je dolazilo do niza neslaganja, nedostatka komunikacije i djela koja su kršila vrijednosti otvorenog koda. Vođa tima, Andrew Eddie, je uskoro objavio otvoreno pismo zajednici u kome je najavio odvajanje  (2). Timovi su se ubrzo reorganizirali i okupili oko stranice OpenSourceMatters te počeli raditi na novom projektu.

Ime "Joomla!" je objavljeno 1. rujna 2005  (3), a znači swahili riječ jumla  (4) pisanu na engleskom jeziku . Prva verzija Joomle (Joomla 1.0.0) je objavljena 16. rujna 2005., a to je bio malo prerađeni i preimenovani Mambo CMS.

Joomla je 2006. i 2007. dobila nagradu "Open Source Content Management System Award" koju dodjeljuje izdavačka kuća Packt Publishing. (5)  (6)

Verzija 1.5 je objavljena 22. siječnja 2008 i još se redovito nadograđuje.  (7). U listopadu 2009 izvještaj "Open Source CMS Market Share Report 2009" zaključuje da je Joomla! najpopularniji sustav za upravljanje sadržajem otvorenog koda.

Aktualna verzija je 1.6 čija je druga alfa verzija objavljena u listopadu 2009  (8), a puna verzija je izdana u siječnju 2011  (9). U vrijeme izlaska Joomle 1.6 projekt CMSCrawler.com [1] daje izvještaj da je Joomla! najpopularniji sustav u Europi i Hrvatskoj gdje ima gotovo 50%-tnu zastupljenost  (10).


Instalacija[uredi VE | uredi]

Joomla se putem ugrađenog instalacijskog čarobnjaka može brzo i lako instalirati na WAMP, LAMP ili slične platforme. Moguća je i ručna instalacija, ali zahtjeva više truda i znanja. Mnogi web hosting sustavi imaju ugrađenu automatsku instalaciju Joomle koja se može izvršiti jednim klikom.

Joomlu je osim na Apache poslužitelj moguće instalirati i na IIS, a početkom 2010. Joomla i Microsoft su potpisali ugovor o suradnji. (11)


Dodaci (ekstenzije)[uredi VE | uredi]

Na službenom Joomlinom siteu za dodatke, kao i na mnogim drugim stranicama dostupne su tisuće dodataka koji mogu na stranicu dodati web dućan, multimedijalnu galeriju, on-line zajednicu ili stotine drugih mogućnosti. Osim apikacijskih dodataka mogu se pronaći i stotine Joomla! predložaka koji mogu promjeniti dizajn sitea. Osim što su svi ti dodaci lako dostupni također ih je i lako ugraditi na Joomlinu stranicu putem instalacijskog sučelja.


Zajednica[uredi VE | uredi]

Glavna snaga Joomle leži u jakoj zajednici korisnika, a samo je službeni Joomla forum početkom 2010. brojao gotovo 400 tisuća korisnika i preko dva milijuna postova. (12). Osim na službenom forumu Joomla zajednica broji stotine neslužbenih i lokalnih foruma, stranica i blogova. Od 2009. godine postoji stranica alltogetherasawhole.org koja okuplja Joomla profesionalce, a okupila ih je jedna od istaknutih članica Joomla! zajednice Amy Stephen (13).

Zajednica na hrvatskom jeziku[uredi VE | uredi]

Zajednica korisnika Joomle na hrvatskom jeziku postoji od samih početaka Joomle na stranici crojoomla.com koju je oformila Klaudia Barić (14). Najpopularniji dio stranice je forum koji početkom 2010. broji gotovo 4500 korisnika i gotovo 55 tisuća postova  (15).

Do verzije Joomle 1.5 croJoomla tim redovito je izdavao Joomlu na hrvatskom jeziku, a nakon toga nastavlja izdavati hrvatski jezični paket koji osnovnu instalaciju Joomle u potpunosti prevodi na hrvatski jezik.

Udruga Joomla korisnika "Joomla Hrvatska"[uredi VE | uredi]

detalj sa prvog Joomla! eventa u Hrvatskoj

Krajem 2010.godine najavom gašenja crojoomla foruma crojoomla forumaši u cilju nastavka rada i međusobne pomoći pokreću inicijativu za osnivanjem nove zajednice Joomla-Hrvatska. 15.siječnja 2011 organiziraju u Zagrebu prvi Joomla! event u net klubu MAMA u Preradovićevoj 18. na kojem se okupilo tridesetak Joomlaša kako iz Hrvatske tako i iz susjednih zemalja čime su pokazali svoju podršku daljnjem razvoju na radu zajednice. Pokreću nove tematske Joomla! stranice Joomla-Hrvatska, forum  (16)i wiki Joomla! kao besplatnu bazu znanja o Joomla CMS-u.

Udruga "Joomla-Hrvatska" kao svoj prvi projekt osniva novi prevoditeljski tim koji preuzima brigu o hrvatskom prijevodu Joomle od verzije 1.6.

Izvori[uredi VE | uredi]

 1. (1)  Open Source Matters: License, Trademark and Copyright
 2. (2)  "Mambo Open Source Development Team - Letter to the community"
 3. (3)  Joomla!Forum • New Name Announced - Joomla!
 4. (4)  Open Source Matters: Joomla!
 5. (5)  2006 Open Source Content Management System Award Winner Announced
 6. (6)  Joomla Wins Best PHP Open Source Content Management System
 7. (7)  Joomla 1.5 version history
 8. (8)  Objavljena Joomla! 1.6 Alpha 2
 9. (9)  Joomla!® 1.6 Has Arrived!
 10. (10)  Market share information for Joomla!
 11. (11)  Microsoft potpisao ugovor o suradnji sa Joomlom
 12. (12)  2,000,000 forum posts
 13. (13)  Online zajednica Joomla developera
 14. (14)  BUG.hr: Intervju - Klaudia Barić, www.crojoomla.com
 15. (15)  Statistika croJoomla.com foruma na dan 1.5.2010.
 16. (16)  Detaljna statistika foruma Joomla-Hrvatska.com

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]