Jorge Liberato Urosa Savino

Izvor: Wikipedija
Njegova Uzoritost
Jorge Liberato Urosa y Savino
Karakaški nadbiskup


PRO MUNDI VITA
Rođen 28. kolovoza 1942.
Caracas
Svećenik 15. kolovoza 1967.
Biskup 22. rujna 1982.
Nadbiskup 25. svibnja 1990.
Kardinal 24. ožujka 2006.
Nacionalnost Venezuelanac
Služba kardinal svećenik
Portal: Kršćanstvo
Portal o životopisima

Jorge Liberato Urosa y Savino (28. kolovoza 1942.), je venezuelanski rimokatolički kardinal i nadbiskup Caracasa.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Jorge Urosa je rođen u Caracasu u obitelji Luisa Manuela Urosa Jouda i Ligije Savino del Castillo de Urosa. Studirao je humanističke znanosti na Colegio De La Salle Tienda Honda i filozofiju u Međubiskupijskom sjemeništu u Caracasu. Od 1962. do 1965. studirao je teologiju u Sjemeništu sv. Augustina u Torontu.

Nakon toga je pohađao Papinsko sveučilište Gregoriana u Rimu, gdje je dobio doktorat iz dogmatske teologije 1971. Tijekom svog boravka na Gregoriani, vratio se u Caracas gdje se zaredio 15. kolovoza 1967. godine. Za svoje geslo je uzeo Za život svijeta (lat. Pro mundi vita).

Kasnije je Urosa služio kao profesor i rektor sjemeništa San José u Caracasu te kao rektor Međubiskupijskog sjemeništa, isto u Caracasu. Prije nego što je postao generalni vikar Nadbiskupije Caracas bio je predsjednik Organizacije latinoameričkih sjemeništa.

6. srpnja 1982. godine, Urosa je imenovan pomoćnim biskupom Caracasa i naslovnim biskupom Vegesela in Byzacena. Biskupsku posvetu je primio 22. rujna iste godine. Urosa je kasnije postao nadbiskup Valencije (u Venezueli) 16. ožujka 1990. godine te nadbiskup Caracasa 19. rujna 2005. godine. Izabran je i za drugog potpredsjednika Venezuelanske biskupske konferencije 10. siječnja 2006. godine.

Papa Benedikt XVI. ga je uzvisio na čin kardinala svećenika crkve S. Maria ai Montina konzistoriju, 24. ožujka 2006. Urosa je tako postao peti član kardinalskog zbora iz Venezuele.

Osim toga materinjeg španjolskog, kardinal također govori i engleski, talijanski, francuski i latinski. Od listopada 2011. počasni je predsjednik Venezuelanske biskupske konferencije. Kardinal Urosa je odbacio osnivanje Reformirane katoličke Crkve (anglikanska) u Venezueli, čiji su predstavnici bili predstavljen u srpnju 2008. godine. Crkva djeluje u skladu s bolivarijanskim socijalizmom predsjednika Huge Cháveza. Kardinal Urosa je nazvao tu samoprozvanu Crkvu "nepravilnom udrugom".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Kardinal Urosa odbacuje Reformiranu katoličku Crkvu - cardinalrating.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. kolovoza 2016. Pristupljeno 21. srpnja 2016. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]