Jorgovan

Izvor: Wikipedija
Jorgovan
Syringa vulgaris (obični jorgovan)
Syringa vulgaris (obični jorgovan)
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Angiospermae
Razred: Magnoliopsida
Red: Lamiales
Porodica: Oleaceae
Tribus: Oleeae
Podtribus: Ligustrinae
Rod: Syringa
Mill.
Vrste
vidi tekst
Baze podataka

Flora Croatica

Jorgovan (lat. Syringa) rod je od oko 20 – 25 vrsta cvjetnica u porodici maslina (Oleaceae), rasprostranjenih u Europi i Aziji.[1][2][3][4]

Opis[uredi | uredi kôd]

Syringa josikaea

Jorgovani su bjelogorični grmovi ili malo drveće, visoki od 2 do 10 metara, sa stablima promjera 20–30 cm. Listovi su im naspramno postavljeni (povremeno u pršljenovima drveća), i njihov oblik lista jednostavan je i srcolik do široko kopljast kod mnogih vrsta, ali u obliku pinjate kod nekoliko njih npr. S. protolaciniata, S. Pinnatifolia). Cvjetaju u proljeće, svaki cvijet promjera je 5–10 mm, a vijenac s četiri latice i uskom cijevlju dugačak 5–20 mm. One su dvospolne, s prašnicima i stigmom u svakom cvijetu. Obično, cvjetovi su ljubičasti (često svijetlo ljubičasti ili lila), ali postoje i bijeli, svijetlo žuti i ružičasti primjerci, čak i primjerci u boji tamnog burgundca. Cvjetovi rastu u velikim vratovima, i neke vrste imaju jak miris. Razdoblja cvjetanja kreću se od srednjeg proljeća do ranog ljeta, zavisno od vrsta. Plod je suha, smeđa kapsula, kad sazrije cijepa se na pola i daje dva krilata sjemena.[2][3][4][5]

Rod je najsličniji rodu Ligustrum (mečkovac), klasificirane su u porodici Oleaceae i potporodici Ligustrinae.[6]

Jorgovani se koriste kao hrana larvi nekih leptira.

Vrste[uredi | uredi kôd]

Syringa pubescens subsp. microphylla (sinonim S. microphylla)
Syringa komarowii (sinonim S. reflexa)
Status priznanja još je neriješen

Izvori:[1][2][3][4]

Kultivacija i korist[uredi | uredi kôd]

Rascjetani grm vrste Syringa vulgaris

Jorgovani popularni su grmovi u parkovima i vrtovima u umjerenoj zoni. Uz sve navedene vrste, isporučeno je nekoliko hibrida i kultivara. Termin francuski jorgovan često se koristi za moderne kultivare s dva procvata, koji postoje zahvaljujući radu uzgajivača Victora Lemoinea.

Bijeli, dva puta procvali kultivar

Jorgovani cvjetaju na starom drvetu, i daju više cvjetova ako se ne obrežu. Ako je obrezana, biljka odgovara sa stvaranjem brzorastećih mladih vegetativnih izraslina bez cvijeća, u pokušaju da vrati uklonjene grane; obrezani jorgovan često proizvodi nekoliko bez cvjetova za jednu ili 5 ili više godina, prije nego što se ove izrasline pravilno razdijele i počnu cvjetati. Neobrezani jorgovani pouzdano cvjetaju svake godine. Unatoč tome, zabluda je da bi jorgovani trebali biti pravilno obrezani. Ako je potrebno obrezivanje, trebalo bi biti izvršeno točno nakon cvjetanja, prije nego što se formiraju pupovi cvjetova za sljedeću godinu. Jorgovani bolje rastu u malo alkalne soli.

Grmovi jorgovana mogu biti skloni buđanju, zbog slabe cirkulacije zraka.

Drvo jorgovana ima uske godove, difuzno je porozan, ekstremno težak i jedan od najgušćih u Europi. Sapanovina je obično krem boje, a srž sadrži različite nijanse smeđe i ljubičaste. Drvo jorgovana koristi se za graviranje, glazbene instrumente, drške noževa itd. Kad se suši, drvo se može saviti kao uvijen materijal, i razdijeliti u uske štapiće. Drvo običnog jorgovana čak je teže od drveta vrste Syringa josikaea.

Simbolizam[uredi | uredi kôd]

Jorgovani simboliziraju ljubav. U Grčkoj, Libanonu i Cipru, jorgovani su jako povezani s Uskrsom zato što oni cvjetaju u to vrijeme.

Syringa vulgaris cvijet je države New Hampshire koja pripada SAD-u, zato što je "simboličan tom jakom karakteru muškaraca i žena od Granite State". Također, jorgovan cvijet je države Idaho.

Festivali[uredi | uredi kôd]

Nekoliko lokacija širom Sjeverne Amerike održavaju godišnji Festival jorgovana, od kojih je najduži onaj u Rochesteru, u New Yorku. Taj festival održava se u parku Highland Park, mjestu gdje ima najviše tipova jorgovana, i mnogo jorgovana razvijeno je u Rochesteru.

Mackinac Island, u Michiganu, slavi tjedni festival jorgovana i Paradu jorgovana svakoj lipnja.

Spokane, Washington, poznat je kao "Grad jorgovana", i jednom godišnje također održava festival i paradu jorgovana.

Lombard, Illinois nazvan je "Selom jorgovana", također održava godišnji festival jorgovana i paradu u svibnju. U selu postoji i park jorgovana (Lilacia Park), vrt s preko 200 tipova jorgovana i preko 50 vrsta tulipana.

Svakog svibnja Arnold Arboretum u Bostonu, u Massachusettsu slavi "Nedjelju jorgovana". Arboretum pokazuje svoju kolekciju od preko 422 jorgovana, od 194 različita tipa,[7] a to je jedini dan u godini kad je U Arboretumu dozvoljeno raditi piknik.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Flora Europaea: Syringa
  2. a b c Flora of China: Syringa
  3. a b c Flora of Pakistan: Syringa
  4. a b c Germplasm Resources Information Network: SyringaArhivirana inačica izvorne stranice od 21. siječnja 2009. (Wayback Machine)
  5. Huxley, A., ed. (1992). New RHS Dictionary of Gardening. Macmillan ISBN 0-333-47494-5.
  6. University of Oxford, Oleaceae information site: New classification of the Oleaceae
  7. Harvard.edu. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. veljače 2010. Pristupljeno 1. ožujka 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Syringa
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Syringa
Wikivrste imaju podatke o taksonu Syringa