Josip Zelić

Izvor: Wikipedija

Josip Zelić (mađ. Zelics József) (Subotica, ?, 1898.Subotica, 3. svibnja 1920.) je bio komunistički pristaša iz Subotice. Bio je prvi sekretar KPJ u Subotici. Radio je kao brijački pomoćnik.

U povijesti grada zabilježen je po oružanoj pobuni koja nosi njegovo ime. Zelićev puč. Rezultat je komunističkog širenja revolucije. U susjednoj su Mađarskoj bile teške socijalne prilike. U tijeku je bila komunistička revolucija, mnogi se iz grada još nisu mirili s izdvajanjem iz Mađarske. Mirovni sporazum s Mađarskom još nije bio potpisan, a Mađarska je pokušavala obnoviti posjede iz Austro-Ugarske.

Oružana pobuna radi preuzimanja vlasti zbila se travnja 1920. godine. U noći s 19. na 20. travnja 1920. godine Josip Zelić i Istvan Rutai sa skupinom pristaša pokušali su izvesti puč. Vlasti su pobunu ugušile, a Zelića pritvorile. Policijski izvještaj govori da je izvršio samoubojstvo skokom s prozora, što je vrlo vjerojatno neistina, s obzirom na da je to način kako policijski režimi prikrivaju ubojstva političkih nepodobnika. Smatra se da je bačen s trećeg kata Gradske kuće.

Danas ulica u Subotici nosi njegovo ime.

Literatura:

Stevan Mačković, Katalog analitičkog inventara odjeljenja Senata Veliki bilježnik za godine 1919. i 1920.[neaktivna poveznica], Godišnjak za znanstvena istraživanja ZKVH, 2010.

Katalog analitičkog inventara odjeljena Senata Veliki bilježnik za godine 1919. i 1920.

Gradska kuća i Subotica (1912-2012) trajanje, promene Subotica nekada, O istoriji i prošlosti moga grada (srpski)

Milan Dubajić, Radnička klasa Subotice u vatri revolucionarne borbe (srpski)