Južna Baskija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
južna Baskija (zelena) unutar čitave Baskije

Južna Baskija (baskijski Hegoalde ili Hego Euskal Herria; španjolski Hegoalde, País Vasco y Navarra ili País Vasco peninsular) je izraz koji se koristi kao naziv za baskijska područja u Španjolskoj kao jedinstvena cjelina.

Ovo područje ne postoji kao jedinstvena politička jedinica, ali uključuje tri provincije (Alava, Biskaja i Gipuskoa) i dvije enklave (enklave Trevino i Valle de Villaverde) u Baskijskoj autonomnoj zajednici na zapadu, kao i Navaru na istoku.

Povijesne četiri baskijske pokrajine na španjolskom tlu imale su status samo-osnaživanja do 2. karlističkog rata potkraj 19. stoljeća (kada su ukinute povelje o njihovim autonomijama).Političke promjene koje su uslijedile i uspio je pokušao ponovno uspostaviti jedan novi politički status za baskijska područja u Španjolskoj (Statut Estella, 1932). Nakon Francove smrti, ova mogućnost je ponovno ispitivana i predviđena u kasnim 1970-tim, ali jake političke prigovori kako u španjolskim vladajućim strukturama i Navari (Unión del Pueblo Navarro- stranke osnovane) odveo je taj projekt u pat poziciju.

Španjolska Baskija je izraz koji se može odnositi na istovjetno područje, ali je dvosmisleno jer može ili ne može uključiti Navaru, dok baskijski izvedeni pojam "Južna Baskija" uvijek uključuje i Navaru i enklavu.

Južna Baskija je gospodarski najrazvijeniji dio Španjolske i jedna od najrazvijenijih regija Europe. Njen bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika jest preko 125% od prosjeka EU.

GDP Španjoske kao prosjek EU, Južna Baskija vidlljiva sa BDP više od 125% prosjeka
Baskija unutar Španjolske i Francuske