Južnoarapska Federacija

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Južnoarapska Federacija
اتحاد الجنوب العربي
Protektat
Flag of the Federation of South Arabia.svg
1962.–1967. Flag of South Yemen.svg
Zastava Grb
Zastava Grb
Lokacija
Glavni grad Aden
Jezik/ci arapski
Religija islam
Politička struktura Protektat
Povijest
 - uspostavljena 4. travnja 1962.
 - ukinuta 30. studenog 1967.

Južnoarapska Federacija (arapski: اتحاد الجنوب العربي) je naziv za kratkotrajni britanski protektorat) koji je egzistirao od 1962. do 1967. godine na jugozapadu Arapskog poluotoka.

Povijest[uredi VE | uredi]

Federaciju su osnovale 4. travnja 1962. 15 britanskih vazalnih država (emirata, sultanata i šeikata) članica dotadašnje Federacije Arapskih Emirata Juga. Federaciji se 18. siječnja 1963. pridružila i krunska Kolonija Aden, te u lipnju 1964. Sultanat Gornji Aulaki tako da je ukupni broj članica bio 17.

Ova kratkotrajna država kojoj su Britanci na sve načine željeli osigurati budućnost, izdavala je vlastite marke i sudjelovala na međunarodnim sportskim natjecanjima, tako je poslala svoje predstavnike na Igre Commonwealtha 1966. u Kingston na Jamajku.

Od samog svog osnutka Južnoarapska Federacija bila je poprište žestokih gerilskih borbi između dviju jemenskih gerilskih organizacija; Narodno oslobodilački fronta (NLF) i Fronta za oslobođenje okupiranog Južnog Jemena (FLOSY) s jedne strane te vojske i policijskih snaga Federacije pomagane od strane britanske vojske razmještene po Federaciji još od vremena Protektorata Aden. Borbe i veliki politički nemiri kulminirali su 20. lipnja 1967. kad je došlo do pobune i otkazivanja poslušnosti u vojsci Federacije, koja se proširila i na policiju. Kratkotrajni red su uspostavile jedinice britanske vojske, ali su i one krajem studenog 1967. napustile zemlju iscrpljene stalnim gerilskim napadima NLF-a i FLOSY-a. Odmah po njihovu odlasku vlast je preuzela Narodno oslobodilački fronta(NLF) i proglasila Demokratsku Narodnu Republiku Jemen 30. studenog 1967. godine.

Karta Južnoarapske Federacije i Južnoarapskog Protektorata

Države članice federacije[uredi VE | uredi]

Pogledajte i ovo[uredi VE | uredi]

Bibliografija[uredi VE | uredi]

  • Paul Dresch: A History of Modern Yemen.Cambridge, UK: Cambridge University Press, 2000. (engl.)
  • R.J. Gavin: Aden Under British Rule: 1839-1967. London: C. Hurst & Company, 1975. (engl.)
  • Tom Little: South Arabia: Arena of Conflict. London: Pall Mall Press, 1968. (engl.)