Federacija Južne Arabije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Južnoarapska Federacija)
Južnoarapska Federacija

اتحاد الجنوب العربي

Protektorat: Ujedinjeno Kraljevstvo

1962. – 1967.
Zastava Grb
Zastava Grb
Lokacija
Lokacija
Glavni grad Aden
Jezik/ci arapski
Religija islam
Politička struktura protektorat
Povijest
 - uspostavljena 4. travnja 1962.
 - ukinuta 30. studenog 1967.

Federacija Južne Arabije[1] (arapski: اتحاد الجنوب العربي) je naziv za kratkotrajni britanski protektorat) koji je postojao od 1962. do 1967. godine na jugozapadu Arapskog poluotoka.

Povijest[uredi | uredi kôd]

U zapadnom dijelu ondašnje britanske krunske kolonije Adena početkom 1959. osnovana je Federacija Južnoarabijskih Emirata. Travnja 1962. preimenovana je u Federaciju Južne Arabije.[1]

Federaciju je osnovalo 4. travnja 1962. 15 britanskih vazalnih država (emirata, sultanata i šeikata) članica dotadašnje Federacije Arapskih Emirata Juga. Federaciji se 18. siječnja 1963. pridružila i krunska Kolonija Aden, te u lipnju 1964. Sultanat Gornji Aulaki tako da je ukupni broj članica bio 17.

Ova kratkotrajna država kojoj su Britanci na sve načine željeli osigurati budućnost, izdavala je vlastite marke i sudjelovala na međunarodnim športskim natjecanjima, tako je poslala svoje predstavnike na Igre Commonwealtha 1966. u Kingston na Jamajku.

Od samog svog osnutka Južnoarabijska Federacija bila je poprište žestokih gerilskih borbi između dviju jemenskih gerilskih organizacija; Nacionalna oslobodilačka fronta (NLF) i Fronta za oslobođenje okupiranog Južnog Jemena (FLOSY) s jedne strane te vojske i policijskih snaga Federacije pomagane od strane britanske vojske razmještene po Federaciji još od vremena Protektorata Aden. Borbe i veliki politički nemiri kulminirali su 20. lipnja 1967. kad je došlo do pobune i otkazivanja poslušnosti u vojsci Federacije, koja se proširila i na policiju. Kratkotrajni red su uspostavile postrojbe britanske vojske, ali su i one krajem studenog 1967. napustile zemlju iscrpljene stalnim gerilskim napadima NLF-a i FLOSY-a. Odmah po njihovu odlasku vlast je preuzela Narodno oslobodilački fronta(NLF) i proglasila Demokratsku Narodnu Republiku Jemen 30. studenog 1967. godine.

Karta Južnoarapske Federacije i Južnoarapskog Protektorata

Države članice federacije[uredi | uredi kôd]

Pogledajte i ovo[uredi | uredi kôd]

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

  • Paul Dresch: A History of Modern Yemen.Cambridge, UK: Cambridge University Press, 2000. (engl.)
  • R.J. Gavin: Aden Under British Rule: 1839-1967. London: C. Hurst & Company, 1975. (engl.)
  • Tom Little: South Arabia: Arena of Conflict. London: Pall Mall Press, 1968. (engl.)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Hrvatska enciklopedija Jemen; LZMK (pristupljeno 13. rujna 2018.)