Zastava

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Zastava. Za druga značenja pogledajte Zastava (razdvojba).
»Zastave« preusmjerava ovamo. Za album Parnog valjka, pogledajte Zastave (Parni valjak).
A flag flies from a flagpole against the sky. The flag is red, divided in four by a white cross, the vertical bar of which is shifted toward the flagpole.
Najstarija zastava Dannebrog koja se od 13.stoljeća do danas rabi je Danska.
Zastave

Zastava, stijeg (izvorni hrvatski naziv)[1] ili barjak (turcizam) simbol je neovisnosti zemlje i državne pripadnosti. Svaka država ima svoju zastavu, a svaka zastava svoju povijest. Slavne ratne zastave, koje su prošle kroz mnoge bojeve, čuvaju se u povijesnim i vojnim muzejima. Pojedine pokrajine, gradovi, vojne jedinice, organizacije, društva, ustanove i sl. mogu imati svoje zastave. Zastava je najčešće komad jednobojne ili višebojne tkanine, katkad i s ukrasnim znakovima. Pričvršćuje se na uspravan stijeg (motku ili koplje). U svečanim vojnim i drugim povorkama zastave nose stjegonoše. Malene zastavice u određenim bojama upotrebljavaju se u vojsci, pomorstvu, športu itd.

Nastanak zastava[uredi | uredi kôd]

Zastave su nastale još u starom vijeku. Tada vojnici nisu imali posebnih uniformi. U bojnoj vrevi nije bilo lako prepoznati svoje vojnike od neprijateljskih. Tada su se vojnici počeli skupljati oko svojih zastava, a one su im pokazivale i smjer kretanja vojske.

Zanimljivosti o državnim zastavama[uredi | uredi kôd]

Galerija[uredi | uredi kôd]


Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]