Jujutsu

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Jujutsu
Japansko ime
Kanji 柔術
Hiragana じゅうじゅつ
Jujutsu.jpg

Jujutsu (柔術, džudžucu - Izgovor: [▶]) doslovno znači "mekana vještina" ili "popustljiva vještina" i to je kolektivno ime za japanske stilove borilačkih vještina koje uključuju goloruke tehnike borbe i tehnike oružjem. Jujutsu se razvio među samurajima u feudalnom Japanu kao način golorukog savladavanja naoružanog i oklopljenog protivnika. S obzirom na neefikasnosti udaranja oklopljenog protivnika, najefikasnije metode za neutraliziranje neprijatelja bile su u obliku hvatanja, polugama na zglobovima i bacanjima. Ove tehnike su se razvile oko principa korištenja energije napadača protiv njega samog, umjesto direktnog suprotstavljanja.

Karakteristike vještine[uredi VE | uredi]

Postoje mnoge varijacije ove vještine, što dovodi do različitih pristupa. Jujutsu škole (Ryū, 流) uglavnom koristite sve oblike tehnika hvatanja (tj. bacanja, uvrtanja, poluge na zglobovima, zadržavanja, privođenja, preusmjeravanja, gušenja i udarce rukama i nogama). Osim goloruke borbe, mnoge škole su podučavale i uporabu oružja. Iz izvornih Jujutsu škola i stilova (ryu-ha, 流派) proizašle su moderne borilačke vještine džudo, aikido, sambo, brazilski jiu-jitsu itd.

Jujutsu danas[uredi VE | uredi]

Danas se jujutsu može vježbati kao izvorna japanska vještina (Kobudo, 古武道) na isti način kao i prije više stoljeća, kao moderna vještina samoobrane ili kao vještina uz izmijenjene obrasce za sportsku primjenu. Izvedeni sportski oblici uključuju i džudo borilačku vještinu kao olimpijski sport, koju je razvio Kano Jigoro iz nekoliko tradicionalnih stilova jujutsu u kasnom 19. stoljeću. Postoji i brazilski jiu-jitsu koji je opet izveden iz starije verzije Kodokan Judoa.

Brazilski Jiu-Jitsu (BJJ) je razvijen nakon što je Mitsuyo Maeda doveo Judo u Brazil 1914. god. U to vrijeme Judo je još uvijek često bio pod nazivom "Jujutsu", i time se objašnjava zašto se ta džudaška izvedenica zove brazilski jiu-jitsu umjesto brazilski džudo. "Jiu-jitsu" je stariji oblik transkripcije iz razdoblja kada je vještina došla na Zapad. Po današnjem standardu za transkripciju i pravopis japanskog pisma na latinicu (Hepburnova romanizacija), naziv vještine pravilno se piše "jujutsu, 柔術".

Vidi još[uredi VE | uredi]