Juli Šokalski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Juli Šokalski

Juli Šokalski (rus. Юлий Михайлович Шокальский; Sankt Peterburg, 5. listopada 1856. - Sankt Peterburg, 26. ožujka 1940.), bio je ruski geograf, kartograf i oceanograf.

Šokalski je 1880. diplomirao na Mornaričkoj akademiji, te je nastavio vojnu karijeru u ruskoj carskoj mornarici gdje je 1912. došao do ćina general pukovnika. Pomogao je osnivanje pomorskog opservatorija u Sevastopolju. Istovremeno, počeo se zanimati za limnologiju i meteorologiju.

Šokalskijeva najvažnija monografija je Oceanografija iz 1917. godine. To je zbirka njegovih radova koja ispituje povezanost meteorologije i hidrologije gdje naglašava važnost praćenja morskih fenomena kako bi se razumjele globalne klimatske promjene. Šokalski je inzistirao na razlikovanju oceanografije i hidrografije, te je skovao izraz svjetski ocean.

Godine 1904., Šokalski je primljen u britansko Kraljevsko geografsko društvo. Od 1914. do 1931. vodio je Rusko geografsko društvo kao dopredsjednik. Njegovo ime nose tjesnac Šokalski koji povezuje Laptevsko i Karsko more, otok Šokalski u Karskom moru i brod Akademik Šokalski.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]