Prijeđi na sadržaj

Julia Butterfly Hill

Izvor: Wikipedija
Julia Lorraine Butterfly Hill
Julia Butterfly Hill
Rođenje 18. veljače 1974.
Nacionalnost Američanka
Poznat(a) po ekološka aktivistica
Portal o životopisima

Julia Lorraine Butterfly Hill (Mount Vernon, Missouri, 18. veljače 1974.) američka je ekološka aktivistica i motivacijska govornica.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Mladost i obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Rođena je u obitelji Dalea Edwarda Hilla, putujućeg propovjednika, i Kathleen Anne DelGallo. Zajedno s dvojicom braće odgajana je u kršćanskom duhu. U Jonesborou u Arkansasu završila je srednju školu i studirala na Državnom sveučilištu Arkansas (Arkansas State University).

Ekološki aktivizam[uredi | uredi kôd]

Šuma mamutovca (sekvoje)

Nakon gotovo kobne prometne nesreće koju je doživjela 1996. godine počinje više promišljati o životu i poduzima putovanje po zapadnom dijelu SAD-a. U Kaliforniji posjećuje šume mamutovaca koje su je se osobito dojmile i pridružuje se ekološkim aktivistima koji se bore za opstanak i očuvanje tih šuma.

Postala je poznata nakon što je u krošnji tisućugodišnjeg stabla obalnog mamutovca proživjela 738 dana kako bi spriječila sječu ekološki značajnih kalifornijskih šuma mamutovaca. Na stablu nazvanom Luna boravila je od 10. prosinca 1997. godine do 18. prosinca 1999. godine. Nakon gotovo dvogodišnjeg boravka u krošnji postignut je dogovor između Hill i drvne kompanije koja je obavljala sječu na tom području. Luna i okolno područje ostat će sačuvani i uklopljeni u park prirode, a kompanija će donirati dodatna sredstva obližnjem sveučilištu za daljnja istraživanja šume.

Godine 2000. objavila je autobiografsku knjigu The Legacy of Luna: The Story of a Tree, a Woman, and the Struggle to Save the Redwoods (Baština Lune: priča o stablu, ženi i borbi za spas šume), u kojoj opisuje svoje iskustvo. Prema knjizi su snimani i dokumentarni filmovi.

Godine 2002. protestirala je u Ekvadoru protiv namjera naftnih kompanija da izgrade naftovode kroz domorodački teritorij, a 2003. godine protiv američkog vojnog djelovanja u Iraku. Bori se i za prava radničkih useljenika u SAD. Živi u Oaklandu u Kaliforniji.

Djela[uredi | uredi kôd]

  • The Legacy of Luna: The Story of a Tree, a Woman, and the Struggle to Save the Redwoods (Baština Lune: priča o stablu, ženi i borbi za spas šume, 2000.)[1]
  • Butterfly (Leptir, 2002.), dokumentarni film snimljen prema njenoj knjizi, u kojem glumi sebe[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura
  1. Julia Butterfly Hill, The Legacy of Luna: The Story of a Tree, a Woman, and the Struggle to Save the Redwoods, HarperCollins Publishers, San Francisco, 2000., ISBN 0062516582
  2. Doug Wolens, Butterfly, SAD, 2000., 79 minuta (www.butterflyfilm.net, pristupljeno 2. ožujka 2016.) (engl.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Julia Butterfly Hill
Mrežna mjesta