Julia Gillard

Izvor: Wikipedija
Julia Eileen Gillard
Julia Gillard

27. predsjednica vlade Australije
trajanje službe
24. lipnja 2010. – 27. lipnja 2013.
Prethodnik Kevin Rudd
Nasljednik Kevin Rudd
Rođenje 29. rujna 1961., Barry, Wales Ujedinjeno Kraljevstvo
Politička stranka Australska laburistička stranka

Julia Eileen Gillard (Barry, Ujedinjeno Kraljevstvo, 29. rujna 1961.), 27. predsjednica vlade Australije i predsjednica Australske laburističke stranke.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Gillard je rođena u Barryju, gradiću nedaleko od Cardiffa u Ujedinjenom Kraljevstvu. Njena obitelj je 1966. godine emigrirala u Australiju, gdje su se nastanili u Adelaideu.

Gillard je članicom parlamenta postala 1988. godine, a nakon saveznih izbora održanih 2001. godine obnašala je različite visoke funkcije u Laburističkoj stranci i vladi u sjeni. Nakon što je njena stranka pobijedila na izborima 2007. godine postala je zamijenicom premijera i ministricom obrazovanja, zapošljavanja i odnosa na radnim mjestima. Kevin Rudd, dotadašnji vođa Australske laburističke stranke i premijer, morao je 2007. godine podnijeti ostavku zbog gubitka stranačke podrške. Gillard je dobila povjerenje stranke te je time postala predsjednicom stranke i predsjednicom vlade Australije. Dana Dana 26. lipnja 2013. godine je podnijela ostavku nakon što su je parlamentarni zastupnici ALP svrgnuli s mjesta vođe stranke, koje je ponovno preuzeo Kevin Rudd.