Kevin Rudd

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Kevin Rudd

Kevin Michael Rudd (Nambour, Queensland, 21. rujna 1957.), australski političar i bivši predsjednik Vlade Australije. Vođa je radničke stranke.

Pod njegovim vodstvom, radnička stranka je pobijedila na izborima za federalni parlament 24. studenog 2007. Izgubio je glavni protivnik, koalicija liberalne i nacionalne stranke koja je bila na vlasti prethodnih 10 godina pod Johnom Howardom. Vlada Kevina Rudda je 3. prosinca službeno oformljena na ceremoniji postavljenja od strane glavnog guvernera Michaela Jefferya.

Životopis[uredi VE | uredi]

Kevin Rudd je rođen u sjevernom dijelu države, Queenslandu, gdje je i odrastao. U srednjoj školi je proglašen za učenika generacije. Ruddov otac, farmer i član seljačke stranke, umro je kada mu je bilo 11 godina i zbog toga je obitelj bila primorana odseliti s farme. Priključio se stranci sa 15 godina, 1972.

Studirao je na australijskom nacionalnom sveučilištu u Canberri i diplomirao u oblasti azijskih studija na smjeru za kineski jezik i povijest, kada je usvojio i kineski pseudonim Lu Keven (陸克文).

Osim što je bio zastupnik, Kevin Rudd je radio i u veleposlanstvima Australije u Švedskoj i Kini.

Prva odluka nakon postavljenja na mjesto premijera bila je potpisivanje Protokola iz Kjota što je prethodna vlada odbijala učinita.

Podržava republikanizam i 13. veljače 2008. u ime Australije se ispričao domorodačkom stanovništvu zbog povijesne nepravde.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Kevin Rudd