Julie Wilhelmine Hagen-Schwarz

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Autoportret (prije 1870.)

Julie Wilhelmine Hagen-Schwarz (Prangli, 27. listopada 1824. - Tartu, 20. listopada 1902.), estonska slikarica njemačkog podrijetla poznata po brojnim portretima.

Kći je slikara njemačkog slikara Augusta Matthiasa Hagena. Za slikanje se počela zanimati u najranijoj dobi te je poduku od oca počela dobivati još u ranom djetinjstvu. Maturirala je na Sveučilištu u Tartuu te zahvaljujući stipendiji nastavila studij u Njemačkoj, ponajprije u Dresdenu, a kasnije i u Münchenu. Tri godine kasnije vraća se u Tartu te zahvaljujući stipendiji cara Nikole I. odlazi na studij u Italiju, u društvu s bolesnim ocem koji u Italiju odlazi radi liječenja.

U Estoniju se vraća 1854. kao poznata slikarica. Ubrzo se ženi za astronoma Petera Carla Ludwiga Schwarza, s kojim na medeni mjesec odlazi na putovanje u Sibir, čije je pojedine dijelove Schwarz morao mapirati za potrebe Ruskog geografskog društva. Godine 1858. postaje prva žena koja postaje članicom Ruske carske umjetničke akademije u Sankt Peterburgu, u kojem je održala više desetaka izložbi. Za života je naslikala više od 700 portreta.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Eesti kunsti ja arhitektuuri biograafiline leksikon. Tallinn, 1996. (Estonski umjetnički i arhitektonski biografski leksikon)
  • Natuknica u Estonskoj enciklopediji, svezak 14, str. 77