Juraj Ratkaj

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Juraj Rattkay)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Juraj Ratkaj Velikotaborski (Veliki Tabor, 22. prosinca 1612. - Zagreb, 1. rujna 1666.), barun, hrvatski svećenik i povjesničar. Sin je Petra Ratkaja i Barbare Erdödy.[1]

Životopis[uredi VE | uredi]

Bio je član isusovačkog reda (1632. - 1639.), zatim svećenik i od 1642. zagrebački kanonik.[2] Sudjelovao je u borbama protiv Turaka 1641. i 1648., te u 30-godišnjem ratu 1647. godine. Bio je zastupnik Ugarskog sabora u Požunu.

U katoličkom i nacionalnom duhu napisao je povijest Hrvata "Memoria regum et banorum regnorum Dalmatiae, Croatiae et Sclavoniae ..." koja je objavljena u Beču 1652.[1]. U povijesnoj znanosti Juraj Ratkaj tako ostaje zabiljezen kao autor prve sustavne povijesti Hrvata.

Prijateljevao je i ratovao zajedno s banom Ivanom Draškovićem i mnogim drugim odličnicima toga vremena, kao sto su bili knez Juraj Frankopan i grof Petar Zrinski. Našao je vremena i za prilično slobodan život u svome prekrasnome dvorcu Veliki Tabor, ali i za stvaranje vrlo zanimljivih književnih i povijesnih spisa. Njegov prijevod s latinskoga Kriposti Ferdinanda Drugog osobito je vrijedan zbog predgovora u kojem spočitava svojim sunarodnjacima što su nemarni u pogledu knjige i što se odaju drugim radostima, premda bi zidine njegovog Velikog Tabora mogle i njemu spočitnuti brigu za ovozemaljske radosti. Njegove sposobnosti dale su naslutiti da će izrasti u velikana svoga roda, no žestina, neposlušnost, svojeglavost i nedoličnost doveli su ga do toga da je bio lišen kanoničke časti i dohotka. Pri kraju života, iako je bio lišen kanoničke časti, zahvaljujući milosti biskupa Petretića, određen je za župnika Svetog Ivana u Zagrebu, gdje je u miru proveo svoje posljednje dane. S njim je izumrla obitelj velikotaborskih Ratkaja.

Bilješke[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 "Arhivirana kopija" pristupljeno 23. lipnja 2010.
  2. Opća i nacionalna enciklopedija u 20 svezaka, str. 54.

Literatura[uredi VE | uredi]


P vip.svg Nedovršeni članak Juraj Ratkaj koji govori o redovniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Hrvatinići.pngP vip.svg Nedovršeni članak Juraj Ratkaj koji govori o plemiću treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.