KDE

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
KDE
KDE logo.svg
KDE 5.16 radna površina
KDE 5.16 radna površina
Izdavač:KDE Team
Zadnja inačica:5.16 / 3. studenog 2019.
Operacijski sustav:Unix i drugi na njemu osnovani operacijski sustavi
Vrsta: grafičko sučelje
Licenca:GNU General Public License, GNU Lesser General Public License, BSD License
Web stranica: www.kde.org

KDE (skraćenica za K Desktop Environment) je grafičko sučelje za UNIX operacijske sustave. Projekt je započet 1996. godine, a trenutačno je u inačici 4.x. To je ujedno i prvo grafičko sučelje koje je u potpunosti prevedeno na hrvatski jezik. Prijevod su radili članovi HULK-a.

KDE je među korisnicima *nix (Unix-like, Unixoidnih) operacijskih sustava poznat kao grafičko sučelje modernog dizajna gdje je tzv. prilagođenost korisniku (user-friendliness) najbitnija. To ga čini nešto zahtjevnijim od ostalih alternativa kao što su GNOME ili Xfce.

Sam kreator Linux jezgre (kernela), Linus Torvalds, dugogodišnji je pobornik KDE sučelja. Kakogod, krajem 2008. godine u intervjuu priznaje da su ga neprilike kod korištenja najnovijih inačica (4.0 - 4.2) nagnale da razmisli o korištenju GNOME-a. Činjenica je da je prelazak sa KDE 3 na KDE 4 bio dugotrajan i težak, te je odbio mnoge korisnike, koji se nakon verzije 4.2 ipak vraćaju. Nepoznato je da li Linus trenutno koristi KDE.

Jedan od podprojekata KDE je i paket uredskih alata Koffice. Unatoč manjim mogućnostima u odnosu na OpenOffice.org ili Microsoft Office, zadovoljava većinu potreba prosječnog korisnika.


Glavne KDE aplikacije[uredi VE | uredi]

Napomena: Ovaj popis nije potpun!
Aplikacije koje KDE sadrži:

Srodni tekstovi[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: KDE.