Odbor državne sigurnosti

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s KGB)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Amblem KGB-a

KGB (transliteracija ruske kratice КГБ) je ruska kratica za Комите́т Госуда́рственной Безопа́сности (Komitet državne sigurnosti), krovnu organizaciju koja je služila kao sigurnosna agencija, tajna policija i obavještajna agencija od 1954. do 1991. u Sovjetskom Savezu.

21. prosinca 1995. predsjednik Rusije Boris Jeljcin je potpisao dekret kojim se raspušta KGB i uvodi FSB, Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije.

Sjedište KGB-a bilo je u Lubjanki. Tamo je danas Muzej KGB-a. U Bjelorusiji, bivšoj sovjetskoj republici, naziv sigurnosne agencije je još uvijek "KGB".

Način rada[uredi VE | uredi]

KGB je u svojoj obavještajnoj djelatnosti provodio legalne i ilegalne metode rada. Agencija je bila izrazito učinkovita, a to potrvrđuje i američki časopis Time koji je 1983. godine proglašava najučinkovitijom institucijom u svijetu koja se bavi prikupljanjem i obradom podataka.

KGB je svoj rad provodio najčešće u zemljama u kojima je SSSR imao diplomatsko predstavništvo, te je kompromitirane agente iz tih zemalja izvlačio putem diplomatskog imuniteta. Određeni broj kompromitiranih agenata odbijeno je od strane SSSR-a, odnosno ostavljeni su kao ničiji agenti (tad su bili izloženi sudskom procesu).

KBG je provodio četiri tipa špijunaže: političku, ekonomsku, vojnu i špijunažu dezinformacija.[1]

KGB klasificira svoje špijune kao agente (skupljači obavještajnih podataka) i kontrolere (obavještajne prenositelje). Lažni identitet kojeg je ilegalni špijun koristio u inozemstu bio je unaprijed detaljno razrađen. Agencija je koristila sheme dvostrukog života (drugi identitet je u potpunosti lažan i izmišljen te ga agent ne koristi u SSSR-u) ili sheme dvostrukog ali mrtvog (novi identitet je u potpunosti prilagođen špijunu, on ga koristi čak i pri povratku u SSSR).

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Christopher, Andrew; Vasili, Mitrokhin; The Sword and the Shield; Basic Books, 29. kol 2000. str.38


P history.svg Nedovršeni članak Odbor državne sigurnosti koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.