KUD "Karaševska zora"

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Presjednik Hrvatske Stjepan Mesić sa članovima KUD-a "Karaševska zora"

Kulturno umjetničko društvo "Karaševska zora" je društvo iz Karaševa u Rumunjskoj. Društvo je osnovano 1950. godine kada je grupa talentiranih mladih ljudi početi pripremati i prezentirati običaje Hrvata u Rumunjskoj . 1966. društvo je dobilo svoj prvi naziv "Mladi Karaševi", tj. (rum. "Tinerii Caraşoveni"), 1967. ime se mijenja u "Karaševska zora" ime koje i danas nosi, čime se simbolički označila obnova i preporod.

KUD se sastoji se od tridesetak osoba, uglavnom studenata i srednjoškolaca. Članovi društva mladi su ljudi, a izvode specifične plesove i grupno pjevanje izvornih pjesama starog hrvatskog iseljeništva u Rumunjskoj. Voditeljica "Karaševske zore" je Micola Gherea., a koreograf i predsjednik prof. Mihai Radan[1].

Izvor[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Službena stranica udruge Hrvata u Rumunjskoj

Actual Caras-Severin county CoA.png  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Karaševo.net (http://www.carasova.net/).  Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Carasova.net.
Dopusnica nije potvrđena OTRS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.
Actual Caras-Severin county CoA.png  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Zajedništva Hrvata Rumunjske (http://www.zhr-ucr.ro/).  Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Zajedništvo Hrvata Rumunjske.
Dopusnica nije potvrđena OTRS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.