Kaštel Cambio

Izvor: Wikipedija
Inačica 4018456 od 26. ožujka 2013. u 07:33 koju je unio Addbot (razgovor | doprinosi) (Bot: brisanje 1 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q5025073 na Wikidati)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Kaštel Cambio je stara utvrda u Kaštel Kambelovcu.

Obitelj Cambio (Kambi,Cambi,Kambelović) sagradila je tijekom 16. i 17.st. više utvrda na području Kaštel Kambelovca. Danas naziv kaštel Cambio nosi okrugla kula u središtu mjesta. Godine 1478. splitski knez Andrija Grigorio dodjeljuje braći Jerolimu i Antonu Cambio ....jednu hrid od malih stjena u moru u Dilatu malo udaljenu od zemljišta u njihovu vlasništvu,duljine 14 paša, a širine .... paša otprilike, na kojoj će moći osnovati i sagraditi kuću za sklonište svojih ljudi i obitelji ...... .. sagraditi most na kopnu da mogu sa svojeg posjeda na kopnu ići na rečeni otočić.....Braća su sklopila ugovor s majstorom Martinom Bogdanićem o gradnji utvrđene kuće i dvorišta na grebenu. Najranij spomen te kule jest godina 1491. u dokumentu vezanom za kaštel Piškera. Okrugla kula Cambi izvorno je bila iste visine kao i danas, imala je prizemlje tri kata i mašikul na četvrtom katu. Vanjski promjer kule je 5,7 m. Kula se nalazila na sjeveroistočnom kutu utvrđenog dvorišta veličine 25 x 12 m. Kaštel je s pokretnim mostom bio vezan s kopnom.

Utvrde obitelji Cambio u Kaštel Kambelovcu

  • Kaštel Frane Cambija nazvan Kumbatove kule.
  • Kaštel Petra Cambija nazvan kaštel Lippeo.
  • Kaštel Jerolima i Antona Cambija nazvan kaštel Cambio.
  • Ispred južnih vrata okrugle kule (kaštel Cambio) braća Petar i Frane 1589.godine grade građevinu u moru dimenzija 18 x 9,5 metara. Na njenom pročelju ima tragova više preziđivanja, ali ništa ne upućuje o vrsti građevine, dali se radi o kaštelu ili palači. Na planu iz 18.st. građevina je prikazana kao kuća (oko ½ površine) s dvorištem (oko 2/3 površine parcele).

Izvori

Katja Marasović, Kaštelanski zbornik br.7 , Kaštela, 2003.