Kake

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Kake, pleme Indijanaca porodice Koluschan (Tlingit) nastanjeno na otoku Kupreanof, sa istoimenim selom, Aljaska. Ovo ratoborno pleme kontroliralo je trgovačke rute oko otoka Kuiu u Kupreanof, štiteći teritorij od drugih susjednih plemena. Ovakva politika uvalila ih je i u čarke europskim istraživačima i trgovcima.

Godine 1869. jedan stražar ubio je nekog Kake Indijanca. Po njihovom tradicionalnom običaju, za osvetu, ubili su dvojicu rudara. Američka mornarica uzvraća represivnim mjerama i šalje ratni brod USS Saginaw, koji je 1868/9 na specijalnim dužnostima na jugoistoku Aljaske. USS Saginaw bombandirao je indijanska sela, i uništio im kuće, kanue i zalihe hrane. Kake su preživjeli ovaj napad, ali su se raspršili pod zaštitu drugih tlingitskih plemena. Kroz nekih 20 godina Kake su se regrupirali i osnovali novo naselje, Kake. Godine 1891. dobivaju školu i trgovinu.

Današnji gradić Kake napredni je indijansko naselje sa kojih 700 stanovnika.

Socijalne skupine[uredi VE | uredi]

Hodge u svojem članku o kake plemenu navodi sljedeće skupine: Kahlchanedi (izumrla), Katchadi,Nesadi, Sakutenedi, Shunkukedi, Tsaguedi, Tanedi i Was-hinedi[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]