Kalamarko Pipkavac

Izvor: Wikipedija
Kalamarko Kraković
Lik iz serije Spužva Bob Skockani

Kip iz SAD-a koji izgleda kao Kalamarko
Premijera "Tražimo kuhara", 1. svibnja 1999.
Odlazak još u seriji
Kreator Stephen Hillenburg
Glumi Rodger Bumpass (originalno)
Goran Malus (RTL)
Daniel Dizdar (Nick)
Broj epizoda 348[1]
Detalji
Nadimak Markić
Alias Kapetan Magma[2]
Gospodin Kalamarko (od strane g. Kliještića)[3]
Gospodin Zgodni[4]
Wolfgang Amadeus Kraković[5]
Spol muški
Starost 41
Datum rođenja 9. listopada 1977.
Datum smrti još živ
Zanimanje Blagajnik Rakove poslastice
Roštilj-kuhar (kad je Spužva Bob odsutan
Bivši menadžer Rakove poslastice 2 2[6]
Svirač klarineta
Plesač[7]
Dostavljač pizze[8]
Čistač zahoda[9]
Kuhar u Kanti splačina[10]
Glumac[11]
Obitelj Kraković
Brak(ovi) neoženjen
Djeca nema
Rođaci Gospođa Kraković (majka)
Gospodin Kraković (otac)
Baka Kraković (baka)
Neimenovani rođak[12]
Kalamarkus Rex (predak)[13]
Karlo (predak)[14]
Kalamilko (predak)[15]
G. Kraković s Divljeg Zapada (predak)[16]
Adresa Ulica ljuštura 122, Bikini dolina, Tihi ocean
Nacionalnost Bikini dolina

Kalamarko Kraković (eng. Squidward Q. Tentacles) jedan je od glavnih likova iz američke animirane serije Spužva Bob Skockani. Kalamarko živi u moaiju između Spužva Boba i Patrika. On radi u Rakovoj poslastici kao blagajnik, ali svoj posao mrzi. Voli slikati i svirati klarinet. Kalamarko ima najviše pojavljivanja poslije Spužva Boba.

Izgled[uredi | uredi kôd]

Kalamarko je hobotnica tirkizne boje, osim donjih strana njegovih krakova koji su ljubičasti. Kalamarko sve zajedno ima šest krakova, dvije ruke i četiri noge. Kalamarko ima velike žute oči crvenih zjenica i vrlo dug nos. Njegova je glava vrlo velika i ima pjege po sebi, čime se naglašava Kalamarkova ćelavost. Ipak, u jednoj je epizodi otkriveno da je jednom davno imao dugu plavu kosu.[17] Kalamarko također ima široka usta, a jedan dio njih obično prekriva njegov nos. Što se tiče odjeće, on obično nosi smeđu majicu kratkih rukava. Ne nosi hlače.

Kalamarkova se boja ponekad mijenja. Dok je u starijim epizodama Kalamarkova koža nešto tamnija, u novijim je svjetlija i plavija nego zelena. U novim epizodama također ima veće čelo. U epizodi "Samo jedan griz" lice mu se vidjelo izbliza i nije baš lijepo izgledalo.

I njegova odjeća se mijenja. Dok uglavnom nosi smeđu majicu, ponekad nosi i otmjeniju odjeću za kakve prilike[18]. Ponekad ga se može vidjeti kako nosi spavaćicu, koju ponekad zove "noćna košulja". U epizodi "Lunina raketa" iz prve sezone njegova spavaćica bila je ljubičasta s cvjetićima koji su imali žuti tučak i crvene latice. Druga verzija pojavljuje se u epizodama kao "Zaposlenik mjeseca". Ta spavaćica je ljubičasta i ima četiri dugmeta. Treća verzija se verzija pak pojavljuje u epizodi "Sentimentalna spužva". To je bila ružičasta spavaćica s kapicom na glavi iste boje. U epizodi "Povratak Čovjeka Raže" sa sobom je na odmor nosio kovčeg pun gaća, hlača i majica. Tu je bio i steznik za pravilno držanje kojeg je Patrik zamijenio za grudnjak. U epizodi "Ploča" vidjelo se da na svojoj desnoj ruci ima tetovažu crvenog cvijeta.

Obitelj[uredi | uredi kôd]

Roditelji, bake i djedovi[uredi | uredi kôd]

Kalamarkovi su roditelji gospodin i gospođa Kraković. Gospođa Kraković pojavljuje se u epizodi "Rakov toranj" i u epizodi "Prvi april". Kalamarkov otac gospodin Kraković ne pojavljuje se u seriji, ali se pojavljuje u stripovima.

Od bake i djedova, jedini poznati član je baka Kraković, koja se pojavila u jednoj epizodi.

Braća, sestre, rođaci[uredi | uredi kôd]

Kalamarko nema sestru ni brata. Ima jednog rođaka koji se pojavio nakratko u epizodi "Stanko S. Skockani".

Predci[uredi | uredi kôd]

Kalamarko je imao nekoliko predaka, među njima je Tiranosaur koji liči na Kalamarka. On se pjavljuje u filmu "Spužva Bob Skockani: Spužva na suhom" i u jednoj videoigri. Isto tako i tu je prapovijesna hobotnica Squog koja se pojavila u epizodi "Ugh". Od poznatih predaka tu je Karamilko Kraković koji je bio dvorska luda iz srednjeg vijeka.

U epizodi "Junak Zapada" spominje se njegov predak iz doba Divljeg zapada, Kraković iz tog doba, koji je živio u Jednookoj jaruzi (tako se tad zvala Bikini dolina). On je bio konobar u Rakovoj kantini. Bio je manje arogantan, sebičan, egocentričan, lijen, grub, nepristojan, pesimističan, nestrpljiv nego njegov potomak Kalamarko.

Osobnost[uredi | uredi kôd]

Kalamarko je arogantan, sebičan, egocentričan, lijen, grub, nepristojan, pesimističan, nestrpljiv i vrlo se lako iznervira. On gleda svijet s negativne strane (pesimist), i rijetko se može vidjeti da se on nasmije (osim ako nije u pitanju ismijavanje Spužva Boba). On mrzi svoj posao blagajnika u Rakovoj poslastici, ne trudi se raditi ga dobro i ne podnosi svoje kolege (pogotovo Spužva Boba). Međutim, iako mrzi svoj posao i g. Kliještić ga loše tretira, Kalamarko se ne trudi često naći bolji posao, jer obično ne uspijeva, ili nakratko uspije pa to ne završi dobro (kao u epizodi "Prijateljski paprikaš"). Često se može vidjeti da se on jako brine oko svog posla i učinit će sve da ne bude otpušten,[2] dok se ponekad i ne brine oko toga.[19] Kalamarko vjerojatno ne želi izgubiti plaću koju dobiva, koliko god ona mala bila. To se vidi u epizodama kao što je "Zbogom, Rakova poslastice", gdje je pomagao Spužva Bobu oko muzeja Rakove poslastice umjesto da traži novi posao.

Jedan od razloga zašto je Kalamarko uvijek bijesan, negativan i loše volje je to što svaki dan trpi Spužva Bobove i Patrikove gluposti, za koje je on često žrtva, zbog čega ih se on želi riješiti, a ponekad ide tako daleko da ih pokuša ubiti.[20] Ipak, ponekad se vidi da Kalamarko ipak nije tako loš te da duboko u srcu voli Spužva Boba i brine o njemu. Oni se ponekad i udruže, kao u epizodi "Kliještić borg" kad su mislili da je g. Kliještić robot.

Antagonizam[uredi | uredi kôd]

 • U epizodi "Zli morski susjedi", uništio je prijateljstvo Spužva Boba i Patrika, nakon čega su se oni počeli natjecati za njegovu naklonost. Sudbina ga je sustigla kad su se njih dvojica opet zbližili i uništili njegovu kuću.
 • U epizodi "Dome slatki ananasu, bio je sretan kad su oblići pojeli Spužva Bobov ananas i napravio si je tulum, slaveći njegov odlazak zauvijek. Kasnije je izbacio Spužva Boba i Slavka iz kuće van, na hladnu noć, te je veselo plesao dok je Spužva Bob odlazio.
 • U epizodi "Sudar kultura", htio je voditi talent show u Rakovoj poslastici kako bi postao zvijezda, i odbijao je Spužva Bobove ponude da sudjeluje.
 • U epizodi "Kalamarko neprijateljski duh", iskorištavao je činjenicu da Spužva Bob i Patrik vjeruju da je on duh, te ih je maltretirao i davao im nemoguće zadatke, kao da su robovi. Sudbina ga je stigla kad su ga Spužva Bob i Patrik pokušavali "smiriti".
 • U epizodi "Zaposlenik mjeseca", varao je kako bi osvojio nagradu za Zaposlenika mjeseca.
 • U epizodi "Kad sam bio Slavko", obećao se brinuti o Slavku ali to nije učinio pa je jadni puž nekoliko dana gladovao.
 • U epizodi "Prvi april", iznervirao se gledajući Spužva Boba kako zbija sitne šale pa mu je namjestio vrlo okrutnu šalu. Nakon toga su se svi kupci i građani okrenuli protiv njega.
 • U epizodi "Rakburger ludilo", zajedno s g. Kliještićem ismijavao je Spužva Bobovu ideju o lijepim rakburgerima.
 • U epizodi "Bakine puse", ismijavao je Spužva Boba zajedno s ostalim kupcima jer je na čelu imao poljubac od svoje bake.
 • U epizodi "Pritisak", ismijavao je Lunu tvrdeći da su morska stvorenja bolja od kopnenih.
 • U epizodi "Nepoznati umjetnik", ismijavao je Spužva Boba jer je bio ljubomoran na njegov umjetnički talent. Kasnije je tvrdio kritičaru da je on napravio veliki kip, a ne Spužva Bob. Sudbina ga je stigla kad se kip razbio, a Spužva Bob nije mogao napraviti novi jer je pročitao sve Kalamarkove knjige i više nije bio maštovit te otvoren.[21]
 • U epizodi "Imaš ča sitnog?", bio je jako grub prema g. Kliještiću, koji je sumnjao da mu je on ukrao njegovu prvu zarađenu lipu. Kad je dobio otkaz, smjestio se u Spužva Bobovu kuću i ubrzo ga pretvorio u svog slugu. Njegova zloba u toj epizodi dokazuje i činjenica da je to valjda jedini put u seriji da se Spužva Bob ljuti na njega (osim u epizodi "Dah novog Kalamarka").
 • U epizodi "Izgubljeni madrac", kao prvo odbio je trošiti svoj novac na poboljšavanje tuđeg života (u ovom slučaju se radilo o g. Kliještiću). Nakon toga je htio dobiti zasluge za Spužva Bobov i Patrikov dar, ali ga je sustigla sudbina kad je Kliještić pao u komu. Njemu je zaprijetio odlazak u zatvor ako Kliještić umre. On je čak i prijetio Spužva Bobu smrću. Kasnije je također poslao Spužva Boba i Patrika u opasnost da ih pojede veliki crv.
 • U epizodi "Hvataljka", prvo je bio ovisan o hvataljci, a kad je pobijedio, počeo je svih ismijavati i, upravljajući dizalicom, uništio šoping centar i nekoliko brodova.
 • U epizodi "Smješkani", lagao je Spužva Bobu da se neće moći više smijati samo zato što mu je svojim konstantnim smijanjem išao na živce.
 • U epizodi "igra imena", ukrao je tuđu osobnu iskaznicu i prešao ulicu dok je bilo crveno svjetlo, zbog čega je dobio 10 godina zatvora.
 • U epizodi "Što se dogodilo Spužva Bobu?", ne samo da je nakratko bio bijesan na Spužva Boba, već je stvarno i želio da se on nikad ne vrati. Uništio je Luninu napravu za traženje spužvi golemim čekićem samo kako se Spužva Bob ne bi mogao vratiti u Bikini dolinu. Također, jedini razlog zbog kojeg se složio da ode tražiti Spužva Boba jest zato što mu je Kliještić obećao posebno ukrasno jaje ako to učini.
 • U epizodi "Vakuumska simfonija", bacio je Spužva Boba i Patrika kroz prozor, zbog čega se Patriku slomila guzica.
 • U epizodi "Špranj", lagao je Spužva Bobu da će ga Kliještić otpustiti s posla ako ima trn samo kako bi se on uznemirio. Također, iza leđa je šaptao Kliještiću za trn.
 • U epizodi "Skockani ili ne", loše je utjecao na Spužva Boba i poučavao ga je lošim stvarima kao ljenčarenje i ismijavanje kupaca.
 • U epizodi "Profesor Kalamarko", lagao je da je on Kalamirko Fensijević kako bi dobio posao na elitnoj glazbenoj akademiji. Kroz cijelu epizodu se pretvarao da je on Kalamirko, ali kad se pojavio pravi Kalamirko, policija je uhapsila Kalamarka.
 • U epizodi "Spužva Bob naivac", koristio je činjenicu da je Spužva Bob šef kako bi uveo kaos u restoran i mogao se odmoriti, zbog čega je restoran postao prljav, kupci uplašeni a jedan od njih je bio postavljen za roštilj-kuhara.

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. https://spongebob.wikia.com/wiki/Squidward_Tentacles#Appereances
 2. a b "Mermaid Man and Barnacle Boy V". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. June 1, 2002. Television.
 3. "Help Wanted". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. May 1, 1999. Television.
 4. "The Two Faces of Squidward". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. November 23, 2007.
 5. "Sleepy Time". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. January 17, 2000. Television.
 6. https://spongebob.wikia.com/wiki/Krusty_Krab_2#Employment
 7. "I ♥ Dancing". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. July 19, 2009. Television.
 8. "Pizza Delivery". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. August 14, 1999. Television.
 9. "Karen 2.0". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. April 13, 2012. Television.
 10. "Chum Fricassee". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. October 21, 2012. Television.
 11. "The Play's the Thing". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. March 26, 2010. Television.
 12. "Stanley S. Squarepants". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. November 23, 2007. Television.
 13. "The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water".
 14. "Ugh". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. March 5, 2004. Television.
 15. "Dunces and Dragons". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. February 20, 2006. Television.
 16. "Pest of the West". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. April 11, 2008. Television.
 17. "Original Fry Cook". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. July 30, 2007. Television.
 18. "Frankendoodle". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. January 21, 2002. Television.
 19. "Growth Spout". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. July 19, 2009. Television.
 20. "Mermaid Pants". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. October 29, 2016. Television.
 21. "Artist Unknown". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. September 21, 2001. Television.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Spužvopedija - Kalamarko Kraković