Kalanikauleleiaiwi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kalanikauleleiaiwi
kraljica Havaja
Supruzi Kaulahea II.
Keaweikekahialiʻiokamoku (brat)
Kauaua-a-Mahi
Lonoikahaupu
Djeca
Kekuiapoiwa I.
Kalani Kama Keeaumoku-nui
Kekelaokalani I.
Alapaʻi Veliki
Haae-a-Mahi
Keawepoepoe
Kanoena
Otac Kaneikaiwilani
Majka Keakealaniwahine
Vjera havajska religija

Kalanikauleleiaiwi [Kalanikauleleiaivi] bila je kraljica otoka Havaji koja je živjela u 17. i 18. stoljeću. Bila je supruga kralja i suvladarica.[1]

Kalanikauleleiaiwi je bila rođena kao princeza. Njezina je majka bila kraljica vladarica Keakealaniwahine,[2] a otac njezin muž Kaneikaiwilani.[3][4]

Udala se za svoga polubrata Keaweikekahialiʻiokamokua, koji je naslijedio majku.[5] Bila mu je i suvladarica te prateta kralja Kalaniʻōpuʻu-a-Kaiamamaa, koji se susreo s Europljanima.

Smatra se da je bila pretkinja velikog kralja Kamehamehe I.

Njezin prvi muž bio je Kaulahea II., a njihova je kći bila Kekuiapoiwa I.

Svom je polubratu rodila Kalanija Kamu Keeaumoku-nuija, koji je bio otac Keoue, a taj se smatra ocem Kamehamehe I. Imala je i kćer Kekelaokalani I.

Treći joj je muž bio Kauaua-a-Mahi, s kojim je imala dva sina: Alapainuija i Haae-a-Mahija.

Na kraju se udala za poglavicu Lonoikahaupua, koji je imao visoko porijeklo. Njihova su djeca bili Keawepoepoe i Kanoena. Bila je pretkinja kraljice Kaʻahumanu.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Abraham Fornander (1880). An Account of the Polynesian Race: Its Origin and Migrations. Volumen br. 2. Ponovno objavila kompanija Charles E. Tuttle Company, 1969. str. 131–132.
  2. Imaginary Portrait of Kalanikauleleiaiwi by Brook Kapukuniahi Parker. Luatechnologies.tumblr.com (23. 2. 2012) Arhivirano s izvorne stranice 4. ožujka 2016., pristupljeno 30. 7. 2015
  3. Martha Yent (15. 2. 2003). Hōlualoa 4 Archaeological District nomination form for site 05000542. National Register of Historic Places.
  4. ''The Ancestors of King Kamehameha the Great''. Royalark.net pristupljeno 30. 7. 2015
  5. Edith Kawelohea McKinzie. Hawaiian Genealogies: Extracted from Hawaiian Language Newspapers.