Prijeđi na sadržaj

Kanaanska mitologija

Izvor: Wikipedija
Baal, najveći bog u Kanaanskoj mitologiji

Kannanska mitologija je skup mitova i vjerovanja raznih naroda na području Kanaana, gdje joj je bilo uporište, Sjeverne Afrike, te Bliskoga Istoka uopće, u periodu od pretpovijesti do pojave judaizma, a do danas se održala tek djelomično kod Tuarega.

Razvoj i karakteristike

[uredi | uredi kôd]

Još u pretpovijesno doba narodi koji su nastanjivali Kanaan počeli su štovati različite duhove prirode, koji su se kasnije, razvojem naroda i prelaskom u doba povijesti, također razvili u velike bogove. Od moćne Kartage do Male Azije razni narodi štovali su skoro ista božanstva vezana za prirodu i ljudske aktivnosti. Najveća središta štovanja tih božanstava jesu Kartaga i Petra, u kojoj je ova mitologija bila pod utjecajem mezopotamske, arapske i nadasve rimske mitologije. Nakon razaranja Kartage, upravo Petra je postala središte štovanja božanstava kanaanske mitologije. Ipak, judaizam je uništio ovu osebujnu i bogatu mitologiju, a njeni posljednji odjeci zadržani su u tradiciji Tuarega, upravo zbog nepristupačnosti teritorija na kojima je ovaj obitavao. Utjecaj ove mitologije vidljiv je u egipatskoj, rimskoj, arapskoj i mezopotamskoj mitologiji.

Kanaanska mitologija je bogata božanstvima i mitološkim bićima koja se čak spominju i osuđuju u Bibliji, a posebno raznovrsnim duhovima prirode. Velik je broj bogova plodnosti. Iako o nekim božanstvima ne nedostaje izvora, o drugima postoje tek fragmenti, što znatno otežava zadovoljavajuću rekonstrukciju ove mitologije.

Božanstva

[uredi | uredi kôd]

Najveća božanstva kanaanske mitologije su uglavnom vezana za prirodu i ljudske aktivnosti. S obzirom na rašireno štovanje, dodijeljeno im je mnogo uloga. To su:

 1. Anat, božica prirode i plodnosti;
 2. Ašera, Velika Majka, žena Elova;
 3. Baal, vrhovni bog, bog plodnosti;
 4. Dagon, bog zemljoradnje, plodnosti navodnjavanja;
 5. El, najveći bog, Stvoritelj;
 6. Ešmun, bog zdravlja;
 7. Jah, peharnik bogova, prema Freudu neupitno bog vulkan, u judaizmu Jahve;
 8. Jam, bog mora;
 9. Jarik, bog Mjeseca i noći;
 10. Kadeštu, božica ljubavi;
 11. Košar va Hazis bog kovača, zanata i rata;
 12. Melkart, bog podzemnog svijeta;
 13. Moloh, bog vatre;
 14. Mot, bog smrti;
 15. Nikal va Ib, božica plodova;
 16. Rešef, bog kuge i liječništva;
 17. Šamajim, bog neba;
 18. Šalim i Šahar, bogovi večeri i zore;
 19. Šapaš, božica Sunca i svjetla;
 20. Tanit, božica Mjeseca i života i mnogi drugi.