Kanaanska mitologija

Izvor: Wikipedija
Baal, najveći bog u Kanaanskoj mitologiji

Kannanska mitologija je skup mitova i vjerovanja raznih naroda na području Kanaana, gdje joj je bilo uporište, Sjeverne Afrike, te Bliskoga Istoka uopće, u periodu od pretpovijesti do pojave judaizma, a do danas se održala tek djelomično kod Tuarega.

Razvoj i karakteristike[uredi | uredi kôd]

Još u pretpovijesno doba narodi koji su nastanjivali Kanaan počeli su štovati različite duhove prirode, koji su se kasnije, razvojem naroda i prelaskom u doba povijesti, također razvili u velike bogove. Od moćne Kartage do Male Azije razni narodi štovali su skoro ista božanstva vezana za prirodu i ljudske aktivnosti. Najveća središta štovanja tih božanstava jesu Kartaga i Petra, u kojoj je ova mitologija bila pod utjecajem mezopotamske, arapske i nadasve rimske mitologije. Nakon razaranja Kartage, upravo Petra je postala središte štovanja božanstava kanaanske mitologije. Ipak, judaizam je uništio ovu osebujnu i bogatu mitologiju, a njeni posljednji odjeci zadržani su u tradiciji Tuarega, upravo zbog nepristupačnosti teritorija na kojima je ovaj obitavao. Utjecaj ove mitologije vidljiv je u egipatskoj, rimskoj, arapskoj i mezopotamskoj mitologiji.

Kanaanska mitologija je bogata božanstvima i mitološkim bićima koja se čak spominju i osuđuju u Bibliji, a posebno raznovrsnim duhovima prirode. Velik je broj bogova plodnosti. Iako o nekim božanstvima ne nedostaje izvora, o drugima postoje tek fragmenti, što znatno otežava zadovoljavajuću rekonstrukciju ove mitologije.

Božanstva[uredi | uredi kôd]

Najveća božanstva kanaanske mitologije su uglavnom vezana za prirodu i ljudske aktivnosti. S obzirom na rašireno štovanje, dodijeljeno im je mnogo uloga. To su:

  1. Anat, božica prirode i plodnosti;
  2. Ašera, Velika Majka, žena Elova;
  3. Baal, vrhovni bog, bog plodnosti;
  4. Dagon, bog zemljoradnje, plodnosti navodnjavanja;
  5. El, najveći bog, Stvoritelj;
  6. Ešmun, bog zdravlja;
  7. Jah, peharnik bogova, prema Freudu neupitno bog vulkan, u judaizmu Jahve;
  8. Jam, bog mora;
  9. Jarik, bog Mjeseca i noći;
  10. Kadeštu, božica ljubavi;
  11. Košar va Hazis bog kovača, zanata i rata;
  12. Melkart, bog podzemnog svijeta;
  13. Moloh, bog vatre;
  14. Mot, bog smrti;
  15. Nikal va Ib, božica plodova;
  16. Rešef, bog kuge i liječništva;
  17. Šamajim, bog neba;
  18. Šalim i Šahar, bogovi večeri i zore;
  19. Šapaš, božica Sunca i svjetla;
  20. Tanit, božica Mjeseca i života i mnogi drugi.