Kapela Pazzi

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Pročelje Brunelleschijeve Kapele Pazzi u Firenci.
Kupola kapele iznutra.
Detalj unutrašnjosti s Donatelovim reljefima.

Kapela Pazzi arhitekta Filippo Brunelleschija iz 1446. u Firenci je najrevolucionarnija građevina svoga vremena – rane renesanse.

Brunelleschi je na njoj uklopio sve već poznate arhitektonske elemente (polukružni luk, bačvasti svod, trijumfalni luk, arkade, kupola, narteks, centralni tip, grčki križ, kasetiranje, grčki stupovni redovi i zlatni rez) u nov i jedinstven sklop. Na pročelju ima red korintskih stupova koje u sredini prekida polukružni luk čime se naglašavaju ulazna vrata u kapelu. Samo pročelje je kao narteks ranokršćanske crkve.

Na tlocrtu se vidi mali atrij kroz koji se ulazi u jednostavan pravokutni prostor, presvođen u sredini kupolom, a sa strane bačvastim svodom. Oltar je smješten u pravokutnoj niši, također presvođenu kupolom. Njoj simetrično odgovara kupola u atriju.

Građevina je proporcionalna i sastavljena od geometrijskih, pravilnih, jednostavnih likova i tijela[1]. Tlocrt je pravokutna mreža u kojoj je modul raspon između dva stupa (travej). Unutrašnjost je jednostavna, pregledna i statična, a ukrašena je kontrastom sive boje i bjeline zida. Tamnosivom bojom i plitkim reljefom su istaknute granice arhitektonskih dijelova koji su geometrijski i uključuju pod i kupolu.

Svjetlost ulazi ravnomjerno kroz prozore pored vrata i na kupoli, te osvjetljava svaki dio i pogoduje preglednosti, jasnoći i statičnosti prostora. Fasada također djeluje statično i mirno jer su vertikale i horizontale uravnotežene. Proporcionalnost (prozor – arkada: čitav prostor) je ostvarena po zakonu zlatnog reza.

Okrugle medaljone apostola koji sjede načinio je Luca Della Robbia, koji je također načinio i dekoracije na kupoli predvorja.[2] Pretpostavlja se kako je unutarnje medaljone evanđelista načinio sam Donatello.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. (2007.) Brunelleschi, Filippo: Architectural career, Encyclopædia Britannica.
  2. (2007.) Della Robbia, Luca, Encyclopædia Britannica.