Karl van Verden

Izvor: Wikipedija
(fr.) Carte marine de la Mer Caspiene
(G. Delisle prema van Verdenu, 1721.)

Karl van Verden (17. st.1731.), nizozemski kartograf i pomorac koji je početkom 18. stoljeća istraživao u službi Ruskog Carstva.

Koncem 1710-ih godina ruski car Petar Veliki upošljava K. van Verdena s obzirom na to da ga je pratila reputacija iskusnog i sposobnog pomorca, a njegovu domovinu Nizozemsku kartografskog žarišta Europe. Zadatak van Verdena bio je istražiti i kartirati Kaspijsko jezero, ondašnju zemljopisnu enigmu koja se na zemljovidima stoljećima prikazivala u proizvoljnim oblicima. Dvogodišnje van Verdenovo istraživanje završeno je 1721. godine, a njegov će rad imati značajne kartografske i političke posljedice − ruski je vladar iste godine poslao skice u sve europske prijestolnice pa se Kaspijsko jezero konačno počinje prikazivati u pravilnom obliku, a godinu dana kasnije zemljovidi su mu poslužili na izvrši invaziju na iranske gradove Derbent i Baku. Unatoč bitnim ostvarenjima, karijera van Verdena nadalje je krenula silaznom putanjom jer je ruski vladar koncem 1724. godine novi posao istraživanja Sjevernog morskog puta ponudio danskom pomorcu V. Beringu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • (engl.) Bagrow, Leo. 2010. History of cartography II. izdanje izdanje. Transaction Publishers. New Brunswick. str. str. 175. ISBN 9781412811545. OCLC 351324702
Ostali projekti
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Karl van Verden