Karlo III. od Monaka

Izvor: Wikipedija
Karlo III. od Monaka
Karlo III. od Monaka
knez Monaka
Vladavina 20. lipnja 1856. - 10. rujna 1889.
Prethodnik Florestan I.
Nasljednik Albert I.
Supruga Antoinette de Mérode
Djeca Albert I.
Puno ime Charles Honoré Grimaldi
Dinastija Grimaldi
Otac Florestan I.
Majka Maria Caroline Gibert de Lametz
Rođenje 8. prosinca 1818.
Smrt 10. rujna 1889.
Vjera rimokatoličanstvo

Karlo III. od Monaka (Pariz, 8. prosinca 1818.Marchais, Aisne, 10. rujna 1889.), monegaški knez od 1856. do 1889. godine iz kneževske dinastije Grimaldi. Osnivač je kockarnice Casino Monte Carlo (1863.), čiji je rad uvelike doprinio prihodima kneževine. Bio je poznat kao princ-znanstvenik.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se kao jedino dijete u obitelji monegaškog kneza Florestana I. († 1856.) i Marije Caroline Gibert de Lametz († 1879.). Dana 28. rujna 1846. godine, tada prijestolonasljednik Karlo oženio je groficu Antoinette de Mérode s kojom je 1848. godine dobio jedino dijete, sina i nasljednika Alberta I.

Godine 1856. naslijedio je kneževsku vlast od oca Florestana koji mu je ostavio malu i zapuštenu kneževinu. Kao novi vladar započeo je ekonomske reforme. Godine 1861. bio je prisiljen predati Francuskoj komune Menton i Roquebrune-Cap-Martin, koje su se pobunile i htjele izdvojiti iz kneževine zbog siromaštva, za što je knez Karlo III. dobio 4 milijuna franaka od Francuske. Godine 1863. otvorio je kockarnicu u Monaku, što se pokazalo kao odličan potez, budući da je poslije pada francuskog cara Napoleona III. 1871. godine uvedena ponovna zabrana klađenja u gotovo čitavoj Europi. Tijekom sljedećih pet godina kneževinu je posjetilo oko 150.000 turista iz raznih država, uključujući i SAD. Knez Karlo III. je, dijelom profita kojeg je ostvarivala kockarnica, financirao izgradnju željezničke pruge Nica-Genova, koja je prolazila kroz kneževinu.[1]

Tijekom njegove vladavine osnovana je dijeceza u Monaku, što je državi dalo religijsku neovisnost. Također, knez je 1863. godine potvrdio grb i zastavu Monaka, a počeo je kovati i kovanice te izdavati poštanske marke. Zahvaljujući prihodima od kasina, knez Karlo III. oslobodio je svoje podanike od poreza, što je privuklo strani kapital.

Naslijedio ga je sin Albert I.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Karlo III. od Monaka koji govori o vladaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.