Karmen Bašić

Izvor: Wikipedija

Karmen Bašić (Zagreb, 25. lipnja 1943.Almati, 22. ožujka 1999.), hrvatska autorica i prevoditeljica.

Diplomirala germanistiku i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Još za studija počela je prevoditi te je objavila više studija i prijevoda s područja književnosti, sociologije, filozofije. Godine 1969. pridružila se projektu istraživanja interkulturalnih veza Indije i srednjovjekovnih političkih zajednica na južnoslavenskom području. U sklopu tog projekta objavila je zapažen rad Putnici u Indiju iz naših krajeva. U razdoblju od 1971. do 1974. boravila je, u sklopu programa kulturne razmjene u Indiji gdje je kao lektorica predavala hrvatski jezik na Odsjeku za suvremene evropske jezike Sveučilišta u New Delhiju.

Po povratku u Zagreb počinje raditi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a 1980. počela je raditi u Republičkom zavodu za međunarodnu tehničku suradnju u svojstvu savjetnice. Usporedo s tim, između 1982. i 1984. vodila je Sekciju za orijentalistiku pri Hrvatskom filološkom društvu. 1992. godine preuzima funkciju koordinatorice programa, odnosno izvršne direktorice u Zakladi Otvoreno društvo Hrvatska (kasnije Institut Otvoreno društvo).[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Singer, Slavica. Voljeli smo raditi s njom (PDF). Zarez. 1/4: 6

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

  • Karmen Bašić, Putnici u Indiju iz naših krajeva, Zagreb: Filozofski fakultet, 1999.
  • Karmen Bašić, Krajolici, ljudi, predanosti: Iz Indije 70-ih, Zagreb: Filozofski fakultet: Sekcija za orijentalistiku Hrvatskoga filološkog društva, 2006.