Karta Vinlanda

Izvor: Wikipedija
Karta Vinlanda.

Karta Vinlanda po mnogima je karta svijeta iz 15. stoljeća napravljena na osnovu karte iz 13. stoljeća na kojoj se pored Afrike, Azije, Europe i Grenlanda vidi i dio Sjeverne Amerike do kojeg su prvi došli Vikinzi i nazvali ga Vinland. Na karti je zapisano da su Vikinzi posjetili Vinland još u 11. stoljeću, znatno prije nego što je Kristofor Kolumbo otkrio Sjevernu Ameriku. Do danas nije pouzdano utvrđeno je li ova karta autentična ili je samo izuzetno dobar falsifikat.

O postojanju karte šira je javnost prvi put saznala 1957. godine, tri godine prije otkrića vikinške naseobine u arheološkom nalazištu L'Anse aux Meadows na Newfoundlandu. Kartu je za Sveučilište Yale otkupio Paul Mellon. Kartu i dalje posjeduje Sveučilište Yale. Sveučilište Yale više ne tvrdi da je karta originalna, već to pitanje ostavlja ekspertima na razmatranju.

Autentičnost[uredi | uredi kôd]

Starost karte, odnosno materijala na kojem je nacrtana, utvrđena je datiranjem ugljika-14 te se s velikim stupnjem sigurnosti može reći da je karta nastala između 1423. i 1445. godine. Isto se ne može isto reći za mastilo kojim je karta nacrtana. Po nekim analizama, mastilo sadrži materijale kojima čovječanstvo raspolaže tek od 1920. godine.[1]

S druge strane mnogi stručnaci koji su proveli vlastite analize, iako ne poriču da upotrebljeno mastilo sadrži i suvremene materijale, tvrde kako je karta mogla biti kontaminirana te je stoga autentična.

U prilog skepticima autentičnosti ide i činjenica da je Grenland vjerno prikazan, iako on nije bio oplovljen sve do suvremenog doba, pa se stoga postavlja pitanje kako je autor karte znao da je Grenland otok i još važnije, kako je znao njegove točne konture.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Donahue, D. J.; Olin, J. S.; Harbottle G. 2002. Determination of the Radiocarbon Age of Parchment of the Vinland Map. Radiocarbon. 44: 45–52. Inačica izvorne stranice arhivirana 15. rujna 2006. Pristupljeno 19. lipnja 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]