Kazalište Trešnja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Kazalište Trešnja zagrebačko je kazalište za djecu i mlade. Kazalište je osnovano 1969. godine, iako kao amatersko kazalište djeluje još od 1954. godine.

Povijest[uredi | uredi]

1954. godine utemeljeno kao Pionirsko amatersko kazalište, profesionalno postaje 1969. godine pod nazivom Malo kazalište Trešnjevka. Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, Malo kazalište Trešnjevka mijenja naziv u Kazalište Trešnja, a osim predstava za djecu razvija se i večernja scena. 1999. godine gradi se nova zgrada, te Kazalište Trešnja postaje najveće dječje kazalište u Hrvatskoj. Nastala prema projektu arhitekta Andrije Mutnjakovića, Trešnja je danas, zahvaljujući svojoj ljepoti i prepoznatljivosti jedna od najposebnijih građevina u Zagrebu.

Trešnjin ansambl jedan je od najboljih u Hrvatskoj. Kroz desetljeća članovi ansambla bili su neki od najnagrađivanijih hrvatskih glumaca kao što su Rakan Rushaidat, Daria Lorenci, Bojan Navojec, Živko Anočić, Senka Bulić, Saša Anočić, Radovan Ruždjak, Aleksandra Naumov... Predstave stvaraju redatelji kao što su Dora Ruždjak Podolski, Rene Medvešek, Saša Anočić i Saša Božić. Jedna od najuspješnijih predstava u povijesti bila je Ljepotica i Zvijer koja je postigla nezapamćen uspjeh kod publike i kazališne kritike, a Kazalište Trešnju je pridružila dugačkom popisu svjetskih metropola u kojima je rušila rekorde gledanosti. Ova je predstava osvojila čak 6 nagrada hrvatskog glumišta u različitim kategorijama.

Kazalište često gostuje na brojnim dječjim festivalima u zemlji i inozemstvu, kao i u drugim vidovima druženja s djecom (predstave u vrtićima, školama, učilištima, dvoranama i na trgovima).

Rad kazališta nagrađivan je brojnim nagradama diljem Hrvatske te u inozemstvu. Adresa kazališta je Mošćenička ulica 1, 10000 Zagreb.

Izvori[uredi | uredi]