Keratitis

Izvor: Wikipedija
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10-CM H16.9, H16 Uredi na Wikipodatcima
MeSH D007634 Uredi na Wikipodatcima
Skica vrsta keratitisa
Skica serpiginoznog ulkusa rožnice

Keratitis je upala rožnice oka. Razlikujemo površinski keratitis koji zahvaća površinske slojeve rožnice i obično ne ostavlja ožiljak i duboki keratitis koji zahvaća dublje slojeve rožnice, koji obično ostavlja ožiljak koji može ometati vid ako se nalazi u blizini vidne osi.

Uzrok[uredi | uredi kôd]

Uzroci keratitsa mogu biti mnogobrojna stanja i bolesti čitavog tijela, koja mogu utjecati na rožnicu (npr. bakterije, virusi, gljivice, neuroparalitički keratitis kod klijenuti prve grane n. trigeminusa), kao i nepoznati uzroci u nekim slučajevima (npr. Sklerozirajući keratitis, Ulcus rodens).

Živi uzročnici:

Simptomi, dijagnoza i liječenje[uredi | uredi kôd]

Simptomi su u početku bolesti vrlo često slični konjunktivitisu: osjetljivost oka na svijetlo fotofobija, crvenilo spojnice i osjećaj nelagode oka, da bi kasnije i u težim slučajevmia napredovali do jake boli, gubitka vida i nastanka gnoja.

Uspješna dijagnoza je vrlo značajna zato što se bolest vrlo često zamijeni za konjunktivitis.

Bolest se liječi ovisno o uzroku (antibakterijski lijekovi kod bakterijske upale).

Komplikacije[uredi | uredi kôd]

Upala može oštetiti rožnicu što dovodi do oštećenja vida. Također može doći i do pucanja rožnice što dovodi do endoftalmitisa (upale u oku) koja pak može rezultirati gubitkom čitavog oka. Mogu zaostati priraslice šarenice i rožnice (prednje sinehije). Ipak, u većini slučajeva bolest se uspješno liječi bez ikakvih posljedica za vid.

    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez savjetovanja s liječnikom!