Kineski aligator

Izvor: Wikipedija
Kineski aligator
Kineski aligator (Alligator sinensis)
Kineski aligator (Alligator sinensis)
Status zaštite

Status zaštite: Kritično

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Red: Crocodilia
Porodica: Alligatoridae
Rod: Alligator
Vrsta: A. sinesis
Dvojno ime
Alligator sinesis
Raspon
Rasprostranjenost kineskog aligatora
Rasprostranjenost kineskog aligatora

Kineski aligator (Alligator sinensis) je vrsta iz potporodice pravih aligatora iz razreda gmazova. Izgledom jako podsjeća na Misisipskog aligatora, samo što je manji od njega i nikad ne prelazi dužinu od 2 m.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

To je jedina vrsta aligatora koja živi u Aziji. Nastanjuje samo donji tok kineske rijeke Jangce i njenih pritoka, odnosno močvare i riječne rukavce.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Kao i sve vrste iz reda krokodila, ženka gradi "gnijezdo" od mješavine biljnog materijala i blata i u njega polaže do 70 jaja. Biljni materijal procesom truljenja razvija toplinu koja grije jaja. Inkubacija traje oko 10 tjedana. Majka za svo to vrijeme čuva leglo i rijetko se od njega udaljava, a i tada samo kratko. Kad se mladunci izlegu, majka ih pažljivo prenosi do vode, gdje živi s njima nekoliko mjeseci.

Spol mladunaca određuje temperatura unutar legla u vrijeme inkubacije. Pri temperaturi nižoj od 30°C izleći će se samo ženke, dok ako temperatura bude oko 34°C iz svih će se jaja izleći mužjaci. Ako je temperatura između tih granica, leglo će biti miješano.

Prehrana[uredi | uredi kôd]

I kineski aligator je, kao i sve vrste tog reda, mesožder. Mlade životinje se hrane kukcima, dok kasnije jedu sve što u svom životnom okruženju mogu uloviti.

Status ugroženosti[uredi | uredi kôd]

On je ne samo jedna od najugroženijih vrsta aligatora, nego i jedna od najugroženijih životinja na Zemlji. Danas postoje jos oko sto jedinki u Kini.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Kineski aligator