Kingler

Izvor: Wikipedija
Kingler

Japansko ime キングラー Kingurā
Redni broj 99
Generacija prva
Vrsta Vodeni
Stupanj 1. stupanj
Razvio se iz Krabbyja
Razvija se u -
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 1,3 m
Masa 60,0 kg
Sposobnost Hiper rezač (Hyper Cutter)/Školjkasti oklop (Shell Armor)

Kingler (キングラー Kingurā u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Kinglera u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Ime Kingler dolazi od kombinacije engleskih riječi "king" = kralj i "angler" = ribolovac. Riječ "king" odnosi se na njegovu sličnost s kraljevskom rakovicom, a riječ "angler" odnosi se na njegovu spretnost pri hvatanju ribe.

Kingler je jedan od nekoliko Pokémona čije se ime nije promijenilo s prelaskom iz japanskog u engleski jezik (još je jedan takav primjer Pikachu).

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Velika kliješta imaju silu razbijanja 10,000 konjskih snaga. Međutim, njihova divovska veličina otežava mu korištenje.
  • Pokémon Yellow: Kandža brzo raste i snažna je poput čelika. Ima snagu od 10,000 KS. Međutim, preteška je.
  • Pokémon Gold: Jedva podiže masivnu kandžu. Zbog velike veličine otežano mu je pravilno ciljanje.
  • Pokémon Silver: Njegova kliješta narastu poprilično velika. Ako ih digne prebrzo, gubi ravnotežu i posrće.
  • Pokémon Crystal: Njegova prekomjerna kandža veoma je snažna, ali izvan borbe, samo stoji na putu.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Kingler ima ogromnu prekomjernu kandžu. Maše njome u zraku da komunicira s drugima. Međutim, pošto je tako teška, Pokémon se brzo umori.
  • Pokémon Emerald: Maše svojoj ogromnom prekomjernom kandžom u zraku da komunicira s drugima. No pošto je jako teška, Pokémon se brzo umori.
  • Pokémon FireRed: Njegova velika i snažna kliješta imaju jačinu 10,000 konjskih snaga. Međutim, zbog veličine otežava kretanje.
  • Pokémon LeafGreen: Velika kliješta imaju silu razbijanja 10,000 konjskih snaga. Međutim, njihova divovska veličina otežava mu korištenje.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Njegova velika i snažna kliješta imaju jačinu 10,000 konjskih snaga. Međutim, njihova težina otežava ciljanje.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Kingler je dostupan u igrama Pokémon Red, Blue, Yellow, Gold, Silver i Crystal, no u velikoj ga se većini igara mora razviti iz njegovog prethodnog oblika Krabbyja na 28. razini. U igrama treće generacije za Game Boy Advance konzolu, Kinglera se može pronaći u verzijama Pokémon FireRed i LeafGreen, iako su on i Krabby češći u LeafGreen verziji nego u FireRed verziji.

Od treće generacije Pokémona, Kingler je jedan od Pokémona s najvišom Attack statistikom, veoma visokom Defense statistikom, prosječnim Speed statusom, i ispod prosječnim HP, Special Attack i Special Defense statistikama.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Igranje u blatu (Mud Sport) Zemljani
Mjehurići (Bubble) Vodeni
Škripac (ViceGrip) Normalni
Opaki pogled (Leer) Normalni
Otvrdnjavanje (Harden) Normalni
Mjehurasti mlaz (Bubblebeam) Vodeni
Hitac blatom (Mud Shot) Zemljani
Metalna kandža (Metal Claw) Čelični
Topot (Stomp) Normalni
Zaštita (Protect) Normalni 32
Giljotina (Guillotine) Normalni 37
Tresak (Slam) Normalni 44
Slana voda (Brine) Vodeni 51
Račji čekić (Crabhammer) Vodeni 56
Mlatilo (Flail) Normalni 63

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 55
 
Attack: 130
 
Defense: 115
 
Special: 50
 
SpAtk: 50
 
SpDef: 50
 
Speed: 75
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Nakon što je Ashov Krabby evoluirao u Kinglera u njegovom prvom meču tijekom Indigo lige, pobijedio je Seadru i Golbata, no izrazito je rijetko korišten u borbama u Johto i Kanto regiji, iako je korišten tijekom Whirpool natjecanja, kada je pobijedio Mistyinog Poliwhirla, no izgubio je od Mistyina Psyducka. Ash je isto namjeravao koristiti Kinglera u Johto ligi, no nesreća koju su uzrokovala tri Voltorba ozlijedila je Kinglera te se radi toga nije mogao boriti. Ashov Kingler i dalje živi u laboratoriju profesora Oaka, te je još jednom viđen u epizodi "The Right Place At The Right Time".