Kofunsko razdoblje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Kofunsko razdoblje (jap. 古墳時代 Kofun jidai}} je razdoblje u povijesti Japana koja je trajalo od oko 250. do 538. godine, koje se nastavlja na razdoblje Yayoi. Riječ kofun na japanskom označava grobni humak karakterističan za to razdoblje. Kofunsko razdoblje i razdoblje Asuka se ponekad zajedno nazivaju razdoblje Yamato. Kofunsko razdoblje predstavlja najstariji dio pisane povijesti Japana; zbog nepouzdanosti primarnih povijesnih izvora koji ga opisuju, proučavanje tog razdoblja se u velikom dijelu temelji na njihovoj kritici, odnosno uporabom arheologije.

Kofunsko razdoblje se od razdoblja Asuke razlikuje prije svega po kulturnim značajkama. U političkom smislu ga je karakterizirao moćni klan koji je pobjedom nad svojim suparnicima uspostavio vlast nad većim dijelom zapadnog Honshūa i sjeverne polovice Kyūshūa, i kasnije postao carska kuća Japana.

Literatura[uredi VE | uredi]P history.svg Nedovršeni članak Kofunsko razdoblje koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.