Nara (razdoblje)

Izvor: Wikipedija

Razdoblje Nara (japanski 奈良時代, Nara jidai) je razdoblje povijesti Japana koje je počelo 710. a završio 794.[1] Počeo je kada je carica Gemmei premjestila svoju prijestolnicu u mjesto Heijō-kyō (današnji grad Nara, po kojem je razdoblje dobilo ime). Osim u petogodišnjem razdoblju (740.745.), kada se prijestolnica ponovno premjestila, ostao je središtem japanske države. Kraj je došao kada je car Kammu godine 784. ustanovio novu prijestolnicu Nagaoka-kyō, prije nego što se, deset godina kasnije, preselio u Heian-kyō, (današnji Kyoto), čime je započeo sljedeće razdoblje, razdoblje Heian.

Za razdoblje Nara je bilo karakteristično inzistiranje japanskog cara i državne uprave da se Japan u političkom i kulturnom smislu što više približi Kini, koja je tada uživala razdoblje izuzetne moći pod dinastijom Tang. Tako je glavni grad Nara izrađen po uzoru na kinesku carsku prijestolnicu Chang'an[2] (današnji Xi'an), a japanski viši sloj je nastojao imitirati Kineze, bilo kroz nošenje kineske odjeće, prakticiranje budizma te uporabu kineskih slova u japanskom jeziku, od čega će se kasnije razviti kanji.

Odbacivanje dotadašnje prakse japanskog carskog dvora da se seli u novu palaču nakon smrti prethodnog monarha je dovelo do toga da je Nara postala prvo veće naselje gradskog tipa u Japanu, a istovremeno se počeo kovati novac. Usprkos tome, kao i naporu da se država centralizira, Japan je uglavnom ostao agrarno društvo grupirano oko sela gdje su većinu činili seljaci vjerni drevnoj japanskoj religiji štovanja duhova prirode i predaka zvanih kami. U kulturnom smislu razdoblje Nara je važno, jer iz njega datiraju prva sačuvana djela japanske književnosti kao što su povijesne kronike Kojiki i Nihonshoki, kao i zbirka poezije Man'yosho.

Nara se sastojala od ovih podrazdoblja: Reikija, Yōrōa, Jinkija, Tenpyōa, Tenpyō-kanpōa, Tenpyō-shōhōa, Tenpyō-hōjija, Tenpyō-jingoa, Jingo-keiuna, Hōkija, Ten'ōa i Enryakua.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dolan, Ronald E. and Worden, Robert L., ed. (1994) "Nara and Heian Periods, A.D. 710-1185" Japan: a country study. Library of Congress, Federal Research Division.
  2. Ellington, Lucien. 2009. Japan. ABC-CLIO. Santa Barbara. str. 28. ISBN 978-1-59884-162-6


Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Nara (razdoblje)