Kombucha

Izvor: Wikipedija
Kombucha

Kombucha je pjenušavi čaj koji se koristi u ljekovite svrhe. Kultura proizvodnje takvog čaja naziva se 酵母 (kombo, lit. "kvaščeva majka"). Dobiva se fermentacijom kvasca.

Priprema[uredi | uredi kôd]

Dobiva se fermentacijom gljive kombucha u infuziji čajeva i šećera, u kojoj je baza čajeva zeleni seicha čaj. Prve informacije o kombuchi datiraju još prije više od 2000 godina,a potječu iz Kine, gdje se taj napitak nazivao „Napitak besmrtnosti i eliksir života“. Kombucha je prirodni adaptogen koji ima širok spektar djelovanja s ciljem vraćanja organizma u savršenu ravnotežu. Sadrži: probiotike, vitamine B skupine, vitamin C,antioksidanse, aminokiseline,minerale,enzime i važne organske kiseline- glukuronsku, glukonsku, mliječnu, octenu, usninsku, jabučnu, maslačnu i oksalnu.

Djelovanje[uredi | uredi kôd]

Jača imunološki sistem, detoksicira (izbacuje toksine i teške metale iz tijela), ima antitumorsko djelovanje, regulira metabolizam i probavu, snizuje krvni tlak, sprječava propadanje crijeva, pomaže kod upale zglobova, artritisa, reumatizma, vrlo je učinkovit kod dugotrajne glavobolje, migrena, pomaže kod ateroskleroze, srčanog infarkta, smetnji s hemoroidima, pomaže kod menstrualnih grčeva, olakšava smetnje u menopauzi, smanjuje tjelesnu težinu ubrzavajući sagorijevanje masnoća, pomaže u borbi protiv celulita, smanjuje bore, smanjuje žučne i bubrežne kamence, smanjuje šećer, kolesterol i trigliceride, djeluje kao prirodni antibiotik, djeluje antistresno, za održavanje vitalnosti organizma; podizanje fizičke i psihičke energije, kod sportaša-usporava umor jer ubrzava izlučivanje mliječne kiseline iz mišića, kod problema s kožom i kosom-može se koristiti kao oblog, kao antiseptik za rane i ogrebotine, kao tonik za lice i protiv osipa.

Učinak djelovanja gljive se općenito može opaziti nakon nekoliko tjedana pijenja napitka jer poboljšava opće stanje organizma. Preporučeno konzumiranje je 3 puta po 1 dcl dnevno; ujutro natašte, iza ručka i iza večere ili prije spavanja.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]