Konfederacija gorskih naroda Kavkaza

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zastava Konfederacija gorskih naroda Kavkaza

Konfederacija gorskih naroda Kavkaza (rus. Конфедерация горских народов Кавказа, KGNK) je bio savez, odnosno krovna organizacija kavkaskih nacionalističkih organizacija i njihovih vojnih formacija koji je djelovao na području Sjevernog Kavkaza, odnosno dijelovima današnje Rusije i Gruzije pred raspad SSSR-a i u prvim godinama postsovjetskog razdoblja.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Osnovan je u kolovozu 1989. u vrijeme doba Glasnosti u Suhumiju u tadašnjoj Abhaziji koja je tada bila u sastavu sovjetske Gruzije. Kada je u studenom 1990. proces dezintegracije SSSR već uznapredovao, na drugom Kongresu održanom u Naljčiku se proglasila nezavisnom državom sa vlastitim parlamentom i oružanim snagama, odnosno glavnim gradom Suhumije, odnosno državnopravnim nasljednikom Gorske republike, kratkotrajne kavkaske države osnovane u ruskom građanskom ratu. Godine 1991. su određeni interes za pristupanje projektu izrazili gruzijski nacionalistički predsjednik Zvijad Gamsahurdia i čečenski separatistički vođa Džohar Dudajev, a što je kasnije prilično zabrinulo rusku vladu na čelu sa Borisom Jeljcinom; gruzijska podrška je, međutim, nestala kada je krajem godine u puču Gamsahurdiju smijenio Eduard Ševarnadze.

Jeljcinova vlada je tijekom sljedeće dvije godine pružala podršku KGNK odnosno koristila njen separatizam i iredentizam (koji se odrazio kroz Prvi južnoosetijski rat) kao sredstvo diplomatskog pritiska na Gruziju. Vrhunac takve politike se zbio godine 1992. kada je u Groznom, glavnom gradu de facto nezavisne Čečenske Republike Ičkerije održan kongres Parlamenta KGNK na kome je odlučeno da se pruži potpora abhaškim separatistima u ratu protiv Gruzije. Parlament je organizirao dobrovoljačke odrede koji su imali oko 1500 ljudi, uglavnom Čečena, a čiji je vođa postao Šamil Basajev. Oni su imali važnu ulogu u ratu koji je sljedeće godine završio abhaškom pobjedom, odnosno de facto secesijom najvećeg dijela Abhazije.

Organizacija se, međutim, već sljedeće godine raspala kada je izbijanje rata između Čečenije i Rusije dovelo do nepremostivih podjela na prorusku i pročečensku frakciju. Konfederacija je marginalizirana kada su u Kabardino-Balkariji, rodnom kraju vođe KGNK Muse Šanibova, na vlast došli pristaše Jeljcina i Moskve. Šanibov je godine 1996. prisiljen napustiti mjesto vođe KGNK koju je preuzeo Jusup Salambekov. Njegovo ubojstvo u Moskvi 27. srpnja 2000. je dovelo do de facto nestanka organizacije.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]