Kontracepcijska spirala

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Kontracepcijska spirala

Kontracepcijska spirala ili unutarmaterični umetak (uložak) je vrsta kontracepcije. Metalni ili plastični umetak u obliku spirale, ginekolog umetne u maternicu žene. Onemogućava spermije u dolasku do jajašca ili ako to ne uspije izaziva direktan pobačaj.

Nastala je u Njemačkoj 1909. godine. Komercijalno se koristi od 1929. godine.

Postoje dvije vrste kontracepcijskih spirala: klasična T-oblika od metala presvučenog plastikom i hormonalna, koja ispušta hormon levonorgestrel (prije progesteron). Ugrađuje se obično na 5 godina, nakon čega se uklanja. Prilikom umetanja, postoji opasnost od unošenja bakterija u maternicu.

Sprječava trudnoću u 99% slučajeva. Djeluje na dva načina. Prvi je onemogućavanje spermija da oplode jajnu stanicu. Ako to ne uspije i ipak dođe do oplodnje izaziva direktan pobačaj ljudskog zametka (embrija). Ne sprječava izvanmaterične trudnoće.

Izaziva bolnije, obilnije i duže menstruacije od 20 do 50% u odnosu na žene koje nemaju spirale, što je i najčešći razlog za prekidanje i vađenje. Ne stavlja se u slučaju trudnoće, upala, bolesti maternice, veneričnih i spolnih bolesti. Najviše se koristi u Kini, Rusiji i Kazahstanu.

Katolička Crkva protivi se kontracepcijskim spiralama, jer uzrokuju pobačaj i spriječavaju začeće.

Unutarnje poveznice[uredi VE | uredi]