Konzervativna stranka (UK)

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Konzervativna stranka (eng. Conservative Party) je konzervativna politička stranka u Ujedinjenom Kraljevstvu. Službeni naziv stranke je Konzervativna i unionistička stranka (eng. Conservative and Unionist Party). Stranka se organizira početkom 19. stoljeća, službeno 1832. godine. Povijesno je bila stranka desnice no poslijednjih godina se transformira u stranku desnog centra.

Povijesni je slijednik Torijevske stranke pa se tako i danas pripadnici Konzervativne stranke često nazivaju torijevcima. Konzervativci su bili na vlasti dvije trećine 20. stoljeća. Trenutno su u opoziciji od gubitka izbora 1997. godine kada je vlast preuzela Laburistička stranka.

Konzervativna stranka je najveća opozicijska stranka u Ujedinjenom Kraljevstvu te druga najveća prema broju zastupnika u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva. Konzervativci imaju najviše članova od britanskih političkih stranka te najviše viječnika u tijelima lokalne samouprave. Vođa stranke od 2005. godine bio je David Cameron koji je bio na čelu Službene opozicije i Kabineta u sjeni. Od njegova dolaska konzervativci su vodili u anketama te u kolovozu 2009. godine imali prednost pred laburistima od 16%, ukupno dobijajući 41% glasova.[1]

Trenutni vođa britanskih konzervativaca je britanska premijerka Theresa May.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Tories extend poll lead over Labour to 16 points (engleski). Telegraph.co.uk (25. kolovoza 2009.). pristupljeno 25. kolovoza 2009.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]