Koobi Fora

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Uredi kenijskog nacionalnog muzeja Koobi Fora, smješteni na samom arheološkom lokalitetu, u sklopu nacionalnog parka Sibiloi.

Koobi Fora (/kubi fɔrə/[1]) je prapovijesni arheološki lokalitet i pokrajina koja je nalazi u sjevernoj Keniji, na istočnoj obali jezera Turkana, 746 kilometara udaljena od glavnog grada Nairobija[2], gdje su otkriveni fosilni nalazi hominida. Koobi Fora obuhvaća površinu od oko 700 kvadratnih milja.

Povijest istraživanja[uredi | uredi kôd]

Istraživanje lokaliteta započelo je 1968. godine kada su otkriveni fosilni ostaci hominida iz doba pliocena i pleistocena (otkriveno je 70 fosilnih nalaza). Pronađeni fosili australopiteka datirani su na oko 2 milijuna godina starosti. Između 1968. i 1972. godine otkriveno je 87 ostataka hominida, kao i kameni alati i fosilizirane kosti životinja.

Prvu lubanju australopiteka na lokalitetu otkrio je paleontolog Richard Leakey, a kasnije su okriveni ostaci homo habilisa i homo erectusa. Do 1994. godine na lokalitetu je otkriveno 200 fosilnih ostataka hominida[3] među kojima su najznačajniji oni iz porodice australopiteka i porodice Homo:

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. www.dictionary.com, pristupljeno 4. ožujka 2014.
  2. Nacionalni muzej Kenije, pristupljeno, 4. ožujka 2014.
  3. Nacionalni muzej Kenije, pristupljeno 4. ožujka 2014.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Richard E. Leakey, Roger Lewin, People of the Lake, sidro Press/Doubleday, Book Club edition (1978.)