Koven

Izvor: Wikipedija
Okupljanje vještica, Isabella Francken, 17. stoljeće

Koven, osnovna skupina vještica koja se sastojala od trinaest članova, odnosno od dvanaest vještica kojima je predsjedao vrag. Pojam je uvela i razradila britanska arheologinja i egiptologinja Margaret Murray (1963.-1963.) u svojoj knjizi Vještičji kult u Zapadnoj Europi (1921.) promovirajući vjerovanje da su se sve vještice u Europi okupljale u kovenima.[1] Smatra se vještičjom grupom podrške, programom obučavanja u umjeću vještičarstva te grupom za osvješćivanje i duhovne studije.

Organiziran je na bazi čelije, u male skupine čiji su članovi duboko predani jedni drugima i vještičjoj religiji i praksama.[2] Na čelu skupine nalazi se visoki svećenik ili visoka svećenica, dok ostalih jedanaest sudionika čini članove kovena. Unutar kovena vještice zajedničkim snagama sudjeluju u izvođenju obreda i magijskih praksi te dodatnu moć dobivaju iz zajedništva. Osim kod izvođenja raznih obreda, koven se sastaje i za proslavu crnog sabata. Uvjet za pristupanje kovenu je inicijacija koja se provodi kroz obred posvećenja u kojem se otkrivaju unutrašnja učenja i grupne tajne. Svaki koven je autonoman po pitanju obreda, vjerovanja i obučavanja. Grupe kovena koje imaju iste obrede mogu se smatrati dijelovima iste tradicije.[3]

S razvojem interneta i društvenih mreža, praktikanti Wicce i drugih oblika poganskog vještičarstva uče svoje članove tehnikama bavljenja obrednom praksom na distanci.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Koven - Britannica Online
  2. Starhawk, Spiralni ples, Preporod drevne religije Boginje, str. 54.
  3. Starhawk, Spiralni ples, Preporod drevne religije Boginje, str. 56.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Starhawk, Spiralni ples, Preporod drevne religije Boginje, Esotheria, Beograd, 2005. ISBN 86-7348-182-1

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Nedovršeni članak Koven koji govori o ezoteriji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.