Krešimir Ćosić (elektroničar)

Izvor: Wikipedija
Krešimir Ćosić
Rođenje 23. listopada 1949.
Zagreb
Polje elektrotehnika
Institucija Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu
Alma mater Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu
Portal o životopisima

Krešimir Ćosić (Zagreb, 23. listopada 1949.) hrvatski je elektroničar, general i političar.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Znanstveni i nastavni rad[uredi | uredi kôd]

Redoviti je profesor na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva, gdje predaje kolegij Digitalne simulacije u stvarnom vremenu. Bio je 1990. gostujući profesor na Zrakoplovno-svemirskom odsjeku (Aerospace Department) Sveučilišta države Michigan u Ann Arboru. Bio je ravnatelj Instituta za obrambene studije, istraživanje i razvoj. Član je Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.

Ratni put[uredi | uredi kôd]

U početku rata uključio se u obranu zemlje i sudjelovao u operacijama Bljesak Ljeto 94, Zima 94 te Oluji. Stekao je čin general-pukovnika Hrvatske vojske.

Političko djelovanje[uredi | uredi kôd]

Ćosić je član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), te je bio njezin zastupnik u hrvatskome Saboru, izabran na izborima 2003. i 2007. Od 1996. do 2000. bio je zamjenik ministra obrane. Kao generala umirovio ga je u rujnu 2000. predsjednik Stjepan Mesić jer je bio jedan od dvanaest generala i admirala koji su potpisali otvoreno pismo protiv kriminalizacije Domovinskog rata, a Mesić je to ocijenio nedopustivim uplitanjem vojnika u politiku. Od 2005. do 2012. bio je voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza.

Djela[uredi | uredi kôd]

Nepotpun popis

Izvori[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Krešimir Ćosić (elektroničar) koji govori o osobi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.