Kremasta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Jezero Kremasta
Kremasta Lake.jpg
Pogled na jezero Kremasta
Lokacija Prefektura Etolija-Akarnija i Prefektura Euritanija
Koordinate 38°54′″N 21°32′″E / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /Koordinate: 38°54′″N 21°32′″E / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /
Zapremina 4700 km³
Najveća dubina 51,6 m
Najveća dužina 92 km
Vrsta jezera umjetno, akomulaciono
Pritoci Ahelos, Agrafiotis, Tavropos, Trikeriotis
Ulijeva se u Ahelos, Jonsko more
Države Grčka

Jezero Kremasta (Grčki: Λίμνη Κρεμαστών Limni Kremaston) je najveće umjetno jezero u Grčkoj.

Brana na rijeci Ahelos koja je najveći pritok jezera, dovršena je 1969 i u jezero Kremasta slile su se vode Ahelosa i manjih rijeka; Agrafiotisa, Megdove (Tavroposa) i Trikeriotisa. Jezero ima kapacitet od 4,700,000,000 m³ vode, maksimalna dubina jezera je 51,6 m. Jezero je izgrađeno radi sprječavanja poplava koje je ranije Ahelos često imao, i za izgradnju hidroelektrane. Hidroelektrana na jezeru Kremasta je najveća u Grčkoj sa svojih 437.2 MW instalirane snage, građena je od 1961 - 1965, danas je u vlasništvu Grčke elektroprivrede (DEH A.E.).

Jezero Kremasta se nalazi na granici prefektura Etolija-Akarnija i Euritanija, preko jezera vode dva mosta, kod naselja Tatarne i Episkopija, koja povezuju dvije prefekture.

Jezero Kremasta ima vrlo nepravilnu izduljenu formu, sa puno fjordova i malih otoka. Uz obale jezera sada leže gradići; Parakampilija i Inakos u Prefekturi Etolija-Akarnija, te Aperantija, Fragkista, Viniani, Karpenisi i Prusos u Prefekturi Euritaniji.

Most preko jezera Kremasta

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Kremasta