Kritikaz

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Neodgovarajući sadržaj Tema ovog članka ili dijela članka po svojoj važnosti možda ne udovoljava Wikipedijinim kriterijima.

Ako do 04. rujna 2019. članak ili njegov sporni dio ne dobije podršku zajednice na stranici za razgovor o članku, bit će obrisan.

Ne uklanjajte sami ovaj predložak. Prepustite to administratorima.

Kritikaz
URL http://www.kritikaz.com
Alexa rank Browser omniweb.png 4.352.088
Flag of Croatia.svg 11.389[1]
Komercijalna? ne
Vrsta web portal
Vlasnik
Kreirao Igor Tretinjak
Objavljeno 2015.
Status na vezi

Kritikaz, hrvatski web portal o (izvedbenim) umjetnostima. Pokrenuo ga je 2015. godine kazališni kritičar i teatrolog Igor Tretinjak.

U fokusu portala je kazališna kritika, a cjelovit pogled na kazališni čin zaokružuju najave predstava, vodiči kroz festivale i intervjui s autorima i akterima.

U želji da što više afirmira kritičko pisanje, portal 2019. godine uvodi rubriku Čitaća proba kojom se širi na književnu kritiku.  

Kroz Kritikaz je dosad prošao veći broj kritičara, a trenutni tim čine glavni urednik Igor Tretinjak, glavni motor Olga Vujović i mlada kazališna kritičarka Kristina Tešija. Za književne kritike zaduženo je jedno od najjačih književno-kritičkih pera Igor Gajin.  

Igor Tretinjak[uredi VE | uredi]

(Zagreb, 1977.) Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je kroatistiku i informatologiju te teatrologiju. Trenutno na istom fakultetu piše doktorsku disertaciju.

Od 2014. godine zaposlen je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku kao asistent na programu za lutkarstvo Odsjeka za kazališnu umjetnost. Prije toga radio je kao novinar na internet portalu tportal.hr te profesor hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Grigora Viteza i u Zdravstvenom učilištu.

Kazališne kritike i stručne tekstove objavljuje od 2008. godine u kulturnim i stručnim novinama, publikacijama, časopisima i internet portalima: Vijenac, Hrvatsko glumište, Književnost i dijete, Niti, tportal.hr, kazaliste.hr, sigledal.org i drugim. Pokretač je i glavni urednik Kritikaza te glavni urednik online časopisa Akademije za umjetnost i kulturu Artos (2017.-).

Autor je monografske studije "Fenomen Pinklec - od igre do rituala; 30 godina Kazališne družine Pinklec" (Čakovec, 2017.). Član Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa, Hrvatskog centra UNIMA i Umjetničkog savjeta Međunarodnog festivala kazališta lutaka - PIF.

Olga Vujović[uredi VE | uredi]

(Zagreb, 1951.) Diplomirala na Odjelu teorijske fizike Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu završila jednogodišnji studij novinarstva, a na Filozofskom fakultetu četvorogodišnje studije povijesti umjetnosti i komparativne književnosti.

Fizikom se bavila kroz pedagoški rad, a književnošću, kazalištem i vizualnim umjetnostima kao novinarka i kritičarka u pisanim i elektroničkim medijima „Vjesnik“, „Školske novine“; „Radio 101“, Hrvatski radio: Radio Sljeme, Prvi program HR, Treći program HR; portali: kritikaz.com, wish.hr, fama.com.hr, virovitica.net.

Kristina Tešija[uredi VE | uredi]

(Split, 1988.). Diplomirana magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti i filozofije. Tijekom studija počela se baviti novinarstvom. Nakon višegodišnjeg pisanja za lokalne portale, 2017. godine pokrenula blog gledam.org na kojem objavljuje osvrte i kritike na kazališne predstave.

Jedna od osnivačica udruge Culture Hub Croatia, dio community radija KLFM te je aktivno uključena u rad i aktivnosti Platforme Doma mladih. Od 2017. godine članica je Vijeća u kulturi za kazališnu i glazbeno – scensku djelatnost Grada Splita, a od nedavno i članica Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa.

Igor Gajin[uredi VE | uredi]

(Požega, 1973.) Diplomirao 2000. godine na studiju hrvatskog jezika i književnosti bivšeg Pedagoškog fakulteta u Osijeku. 2018. godine na Filozofskom fakultetu u Osijeku doktorirao je na temu postsocijalističke tranzicije u hrvatskoj kulturi, medijima i književnosti.

Od sredine devedesetih radio je kao novinar, novinski urednik i književni kritičar, a novinarski posao napušta 2010. s pozicije zamjenika glavnog urednika.

Od 2012. bio je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku asistent na kolegijima književnosti za studente glume i lutkarstva, a od 2018. na kulturološkim kolegijima Akademije za umjetnost i kulturu.

U dnevnom tisku, novinama za kulturu, književnim časopisima i stručnim periodikama objavljuje radove iz područja suvremene hrvatske i svjetske književne produkcije, problematike suvremenih medija i na teme kulturalnih efekata tranzicijsko-globalizacijskih procesa.

Suautor je kulturne strategije grada Osijeka, uređivao je u izdavačkoj djelatnosti Umjetničke akademije u Osijeku te je suautor panorame suvremene osječke književnosti Osijek 2.0.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Alexa rank, pristupljeno 30. ožujka 2018.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]