Kriva reka

Koordinate: 42°7′14″N 21°50′34″E / 42.12056°N 21.84278°E / 42.12056; 21.84278
Izvor: Wikipedija
Kriva reka
Kriva reka u Krivoj Palanci
Zemljovid Krive reke s pritokama
Položaj
DržaveMakedonija
NaseljaKriva Palanka
Fizikalne osobine
Duljina75 km
Površina porječja1002 km2
Tok rijeke
IzvorOsogovske planine
 • Nad. vis.1932 m
UšćeKlečovce
 • Koord.42°7′14″N 21°50′34″E / 42.12056°N 21.84278°E / 42.12056; 21.84278
SlijevEgejsko more
Ulijeva se uPčinja Vardar Egejsko more
Pritoci 
 • LijeviDuračka reka, Kratovska reka, Povišnica i Vrlej
 • DesniKiselička reka, Gabrovska reka, Raška reka, Rankovečka reka, Vetunička reka, Drzava i Živuša
Kriva reka na zemljovidu Sjeverne Makedonije
ušće
ušće
Kriva reka na zemljovidu Sjeverne Makedonije
Zemljovid

Kriva reka (makedonski: Крива Pека) je najveći pritok rijeke Pčinje u Makedoniji, i najznačajnija rijeka u tom dijelu Makedonije ( sjeveroistok). Dužina rijeke je 75 km, s površina sliva 1002 km2.

Zemljopisne karakteristike[uredi | uredi kôd]

Izvire na sjeveroistočnim padinama Osogovskih planina ispod Carevog vrha(2085 m.), na nadmorskoj visini od 1932 m., a uvire u rijeku Pčinju (egejski slijev) kod sela Klečovce na nadmorskoj visini od 294 m. Od izvora do prve pritoke Kiseličke reke (oko 18 km od izvora), rijeka teče na sjeverozapad, a zatim naglo skreće na jugozapad.

Od uvira do izvora Kriva Reka prolazi pored sljedećih naselja; Klečovce, Dovezence, Beljakovce, Konjuh, Šopsko Rudare, Dimonce, Vakuf, Kratovo, Ketenovo, Krilatica, Opila, Psača, Konopnica, Martinica, Kriva Palanka, Krklja i Kostur.

Slijev[uredi | uredi kôd]

Sliv Krive reke je karakterističan po vrlo slaboj pošumljenosti, naročito u svojem zapadnom (paleovulkanskom) dijelu, kao i na južnim padinama planina German i Bilino. Goli estuarij rijeke, uvjetuje značajan gubitak oborinskih voda, zbog visoke poroznosti tla i promjenjivog vodotoka u toku godine. U cilju povećanja količine vode i smanjenja erozivnosti tla, u drugoj polovini XX st. vršena su izvjesna pošumljavanja, ali na nedovoljno velikoj površini, i bez potrebne dinamike, zbog toga su izostali i rezultati.

Kriva reka ima razvijenu hidrografsku mrežu, koju tvore preko 600 stalnih i povremenih vodotoka ukupne dužine od oko 1400 km. Od njih je 14 duže od 10 km, a njih 11 su izravne pritoke Krive reke, a to su; Kiselička reka, Gabrovska reka, Raška reka, Rankovečka reka, Vetunička reka, Drzava (ili Ruđinska država) i Živuša, kao desne pritoke i Duračka reka, Kratovska reka, Povišnica i Vrlej, kao lijeve pritoke.

Estuarij[uredi | uredi kôd]

Estuarij Krive reke je kompozitni; smjenjuju se klisure (Židilovska-Palanačka, Psačka, Markova i Vakufska) s erozivnim proširenjima (Uzemsko, Trnovečko, Sredorečko) i kotlinama (Slaviška, Kumanovska). Do sela Opila, korito rijeke je usječeno u kristalične stijene, a nizvodno od sela Beljakovce uglavnom prolazi kroz tercijarne vulkanske stijene. Od sela Beljakovce do uvira teče kroz eocenske sedimente (pješčanike, pločaste stijene).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Kvalitet na površinskite vodi vo slivot na Kriva reka, O. Dimitrovska, I.Milevski, Bilten za fizička geografija, Skopje, 2005.(Квалитет на површинските води во сливот на Крива Река Димитровска О., Милевски И. Билтен за Физичка географија, Скопје, 2005)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Kriva reka