Kriva reka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kriva reka
Kriva reka.svg
Kriva reka i njene pritoke
Duljina 75 km
Nadm. visina izvora 1932 m
Površina porječja 1002 km2
Izvor Osogovske planine
Ušće Klečovce
Države Makedonija
Gradovi Kriva Palanka
Slijev Egejsko more
Ulijeva se u Pčinju

Kriva reka (makedonski: Крива Pека) je najveći pritok rijeke Pčinje u Makedoniji, i najznačajnija rijeka u tom dijelu Makedonije ( sjeveroistok). Dužina rijeke je 75 km, s površina sliva 1002 km2.

Zemljopisne karakteristike[uredi | uredi kôd]

  • Izvire na sjeveroistočnim padinama Osogovskih planina ispod Carevog vrha(2085 m.), na nadmorskoj visini od 1932 m., a uvir u rijeku Pčinju ima kod sela Klečovce na nadmorskoj visini od 294 m. Od izvora do prve pritoke Kiseličke reke (oko 18 km od izvora), rijeka teče na sjeverozapad, a zatim naglo skreće na jugozapad.
  • Estuarij Krive reke je kompozitni; smjenjuju se klisure (Židilovska-Palanačka, Psačka, Markova i Vakufska) s erozivnim proširenjima (Uzemsko, Trnovečko, Sredorečko) i kotlinama (Slaviška, Kumanovska). Do sela Opila, korito rijeke je usječeno u kristalične stijene, a nizvodno od sela Beljakovce uglavnom prolazi kroz tercijarne vulkanske stijene. Od sela Beljakovce do uvira teče kroz eocenske sedimente (pješčanike, pločaste stijene).
  • Sliv Krive reke je karakterističan po vrlo slaboj pošumljenosti, naročito u svojem zapadnom (paleovulkanskom) dijelu, kao i na južnim padinama planina German i Bilino. Goli estuarij rijeke, uvjetuje značajan gubitak oborinskih voda, zbog visoke poroznosti tla i promjenjivog vodotoka u toku godine. U cilju povećanja količine vode i smanjenja erozivnosti tla, u drugoj polovini XX st. vršena su izvjesna pošumljavanja, ali na nedovoljno velikoj površini, i bez potrebne dinamike, zbog toga su izostali i rezultati.
  • Kriva reka pripada egejskom riječnom slivu.
  • Kriva reka ima razvijenu hidrografsku mrežu, koju tvore preko 600 stalnih i povremenih vodotoka ukupne dužine od oko 1400 km. Od njih je 14 duže od 10 km, a njih 11 su izravne pritoke Krive reke, a to su; Kiselička reka, Gaberska reka, Raška reka, Rankovečka reka, Vetunička reka, Drzava (ili Ruđinska država) i Živuša, kao desne pritoke i Duračka reka, Kratovska reka, Povišnica i Vrlej, kao lijeve pritoke.
  • Od uvira do izvora Kriva Reka prolazi pored sljedećih naselja; Klečovce, Dovezence, Beljakovce, Konjuh, Šopsko Rudare, Dimonce, Vakuf,, Kratovo, Ketenovo, Krilatica, Opila, Psača, Konopnica, Martinica, Kriva Palanka, Krklja i Kostur.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Kvalitet na površinskite vodi vo slivot na Kriva reka, O. Dimitrovska, I.Milevski, Bilten za fizička geografija, Skopje, 2005.(Квалитет на површинските води во сливот на Крива Река Димитровска О., Милевски И. Билтен за Физичка географија, Скопје, 2005)