Kupaći kostim

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Ženski kupaći kostim i muške kupaće gaće

Kupaći kostim odjevni je predmet dizajniran da ga nose ljudi, koji se bave aktivnostima na bazi vode ili sportovima na vodi, poput: plivanja, ronjenja i surfanja ili aktivnostima orijentiranim na sunce, poput kupanja i sunčanja.

Muškarci, žene i djeca mogu nositi različite vrste kupaćih kostima i kupaćih gaća. Kupaći kostim može se nositi kao sportska odjeća u sportovima, koji to zahtijevaju kao što su: skijanje na vodi, ronjenje, surfanje i wakeboarding. Kupaći kostimi također se mogu nositi za isticanje fizičkih osobina nositelja, kao u slučaju natjecanja ljepote ili natjecanja u bodybuildingu, te za glamurozne fotografije i časopise.

Dostupan je vrlo širok raspon stilova modernih kupaćih kostima, koji se razlikuju po pokrivenosti tijela i materijalima. Izbor stila može ovisiti o standardima zajednice, kao i o trenutnoj modi i osobnim preferencijama. Odabir će također uzeti u obzir prigodu, na primjer hoće li se nositi za pasivnu prigodu poput sunčanja ili za aktivnost poput surfanja ili natjecanja u kupaćim kostimima.

Sintetička vlakna (eng. rayon) počela su se koristiti 1920-ih u proizvodnji kupaćih kostima, ali njihova se izdržljivost, osobito kad su mokra, pokazala problematičnom,[1] ponekad su se također koristili jersey i svila.[2] Tridesetih godina 20. stoljeća razvijali su se i koristili novi materijali za kupaće kostime, osobito lateks i najlon, a kupaći kostimi postupno su počeli biti uz tijelo, posebno ženski. Neke su se tvrtke počele fokusirati na reciklirane materijale za svoje kupaće kostime. Oni surađuju s tvrtkama koje pretvaraju korištenu plastiku u tekstilne komponente.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Kadolph, Sara J. & Langford, Anna L. (2001). Textiles (9 ed.). Prentice Hall. ISBN 0-13-025443-6.
  2. Swimwear Historical Timeline. www.glamoursurf.com. Pristupljeno 2. listopada 2021.